Denne siden kan inneholde links til partnere som støtter oss hvis du handler fra dem.
Vi har alle (forhåpentligvis) en bucketlist over ting man bør gjøre og oppleve her på kloden før man levere inn tøflene. Påskeøya har alltid stått høyt på min liste som utvandret nordmann. Har alltid hatt sansen og stor respekt for Thor Heyerdahl, så da LAN hadde supersalg i Business Class, grep vi sjansen til å få strøket Påskeøya av bucketlista.
Nå er jeg på langt nær så ekstrem som det Heyerdahl var, vi valgte en veldig enkel og sivilisert plan for vårt besøk og selv om vår tur ikke involverte tur på hjemmelagde flåter eller busstur med kyllinger flyvende rundt i midtgangen, er det langt til Påskeøya selv fra midtvesten i USA og selvsagt enda lengre fra Norge.
Men vi heiv oss rundt, fikk bestilt og begynte å planlegge ferden. Vi bestilte en del DVDer og også ett detaljert kart over øya, noe som viste seg å være veldig lurt. På kartene ser det ut som at det går veier stort sett alle stedene som er besøksverdig. Det som ikke fremkommer av kart eller av alle reisebrevene jeg har lest er at enkelte av veiene er i meget dårlig stand. Mer om det senere.
Vår LAN billett originerte i Mexico City og var grisebillig. Vi betalte 1000 dollar t/r Mexico City- Påskeøya via Santiago, Chile i Business Class. LAN har ett meget godt produkt og er eneste selskapet som betjener Påskeøya, så du kommer ikke utenom LAN. Det tar litt over 5 timer fra fastlandet til Påskeøya og ruten opereres med en større Boeing 767. Du kan lese om Businessproduktet her.
Vi booket en tur/retur Mexico City med American Airlines som kostet rundt 300 dollar per person, så vi endte opp å bruke 1300 daler t/r Chicago.
Planleggingen fortsatte og det finnes tre måter å se Påskeøya på:
1. Fellesturer. Koster rundt 40-75 dollar per dag per person. Du er da med en minibuss sammen med 14-30 andre.
2. Hyr privatsjåfør og guide. Koster rundt 240-500 dollar per dag totalt for 2-4 personer. Du har da en guide som kjører deg rundt og personlig viser deg alt.
3. Lei bil, gjør research selv og ta ting i eget tempo. Leiebil koster fra 30K Pesos, eller 55 dollar per dag. Du må leie 4 hjulstrekk på Påskeøya. De har alt fra Suzuki Jeeper til Land Rovere. Det tilbyr også tohjulstrekk, noe som ikke anbefales.
Bensin er subsidiert og koster 5-6 kroner literen. Det er kun en bensinstasjon på øya, ligger rett ved flyplassen. Forsikring tilbys ikke, så sørg for å betal med ett kredittkort som har forsikring inkludert.
Vi gikk for alternativ 3 og gjorde alt på egen hånd. Vi leide ikke bil på forhånd siden vi ble fortalt at det er flere leiebiler enn det er turister på øya, så du kan få en bedre pris dersom du forhandler litt på stedet. Vi leide en Chevy Silverado fra Insular som egentlig kostet 130.000 pesos om dagen. Vi fikk denne for 60.000 pesos per dag. Det er ingen skatter eller avgifter på Påskeøya, så ingenting legges på leiebil, restaurant, hotell eller andre priser.
Leiebil, En relativt ny Chevrolet Silverado
Så måtte vi ha ett sted å bo. Alle hotellene ligger i den eneste byen på øya, Hanga Roa. Er du ett luksusdyr, er det kun ett alternativ for deg på Påskeøya, Explora. Det starter på rundt 6-7000 norske per natt, så vi fant umiddelbart ut at var langt mer enn det vi ønsket å bruke.
Vi leste en del på Tripadvisor og fant raskt ut at det er to typer overnattingsalternativer på Påskeøya: Frittstående hoteller eller familier som har bygd «hotell» til huset sitt eller ved siden av huset sitt. Mange reviews forteller om eiernes skrikerunger som springer rundt og at gjester må banke på eiernes private residens og eiere som svarer ved dørene i underbuksa. Litt Texas med andre ord.
Så vi fant ut at vi ville ha ett hotell som ble drevet separat. Fellesnevnere er at det er dyrt for hva du får uansett hvilket alternativ du velger. Vi lette bra lenge etter hotell og endte til slutt opp med Hotel Puku Vai som virket bra. De skulle ha 240 dollar for ett dobbeltrom med frokost, eller 120.000 pesos per natt. Den dollarkursen er rimelig rævva så vi sparte faktisk 10% ved å betale i lokal valuta på det tidspunktet vi var der siden hotellet ikke endrer kursen mer enn en gang i året..
Hotel Puku Vai er drevet av en kar fra Finland (ja, du hørte riktig) og fruen hans som er fra Påskeøya.
Hotel Puku Vai. Vår vert Jarkko fra Finland. Han disket opp med velkomstdrinker
Enkel standard, men varmt vann og meget god air condition. TVen hadde 4 kanaler – alle spanske. Pass på å ha dørene stengt da det er endel kryp som kravler rundt, se kakerlakker. Nabogården hadde en meget forvirret hane som galte på helt feile tidspunkt på døgnet, men det var ikke irriterende.
Bassenget ser innbydende ut, men var iskaldt og det var ingen som brukte det
Ellers er det normalt med strøm på øya, varmt vann og vi visste at det ikke var mobildekning utenfor Hanga Roa. Vi pakket også superlette North Face regnjakker, fleecejakker, skikkelig sokker og hikingsko. Selv om det var deres vår da vi var der, kan det være lurt å ha disse tingene med året rundt. Det er mye vind og temperaturene kan variere mye. Det kommer også en del regnbyger innimellom. Vi endte opp i shorts, hikingsko og fleecejakke som standardbekledning og kasta jakken innimellom. Det kom en del regnskurer også, da var den lette rengjakken grei å ha.
Vi hadde også med oss 2 eksterne USB batterier på 22400 mAh, som er kjekt å ha i bilen uansett for å lade tablet mm. Husk å gå igjennom pakkeliste en ekstra gang siden det er lite butikker på øya.
Neste uke tar jeg deg med rundt hele øya og viser det alt som er å se, så følg med! Del to kommer den 16. januar.
Sebastian Roxman sier
Takk for fin lesing så lagt.
Skal selv til påskeøya senere iår, og hadde satt pris på om du tok med noen bilder av kjøreforhold/veistandard og spisetips/resturanter i kommende del.! 🙂
Tommy Danielsen sier
You got it! 😉