Denne siden kan inneholde links til partnere som støtter oss hvis du handler fra dem.
Det skjer mange interessante ting hos SAS for tiden. Nye ruter til Los Angeles, Boston, Miami og Hong Kong i løpet av et års tid, samt nye fly på vei inn i flåten. InsideFlyer møtte SAS-sjefen til en prat om SAS, fremtiden og luftfartsbransjen. Se intervjuet her.
I løpet av få uker har SAS åpnet nye langruter til både Los Angeles og Boston og i tillegg kommer også den forholdsvis nye ruten til Hong Kong som åpnet i september i fjor. Og man skal heller ikke glemme de fremtidige rutene fra Oslo og København til Miami som åpnes i september i år. Altså hele fire nye destinasjoner på SAS’ ruteplan i løpet av et års tid.
I forbindelse med ruteåpningen til Los Angeles møtte InsideFlyer SAS-sjefen Rickard Gustafson til en prat om de mange nye rutene, flåteplaner og ikke minst den tøffe konkurransen fra flyselskapene i Midtøsten.
Se intervjuet her:
Rickard Gustafson er tydeligvis tilfreds og stolt over den utviklingen som SAS for øyeblikket er inne i, og ikke minst de mange nye langrutene som enten har startet eller er planlagt å starte.
Stockholm til Los Angeles
Grunnen til at SAS har valgt å åpne den nye ruten til Los Angeles fra Stockholm handler mest om at ruten fra København til San Fransisco er en av SAS’ mest profitable ruter. Gustafsson erkjenner at det har vært med i vurderingene at man ikke ville kannibalisere på den allerede eksisterende ruten dit. Også en etterspørsel på direkteruter fra Sveriges hovedstad har hatt innflytelse på valg av avgangsby. Planen er at San Fransisco- og Los Angeles -rutene skal komplimentere hverandre fremfor å konkurrere med hverandre.
Utsettelse av Airbus A350 leveransene
SAS har bestilt i alt 8 stk. Airbus A350-900 fly der den første var planlagt levert i 2018 og så de resterende løpende fra 2019. De første leveransene er nå utsatt noe, så SAS får levert flyene mer samlet. Det gjør – ifølge Gustafson – at implementeringen av de nye flyene i flåten mer enkel og effektiv.
Flåteplaner på kortrutene
SAS har allerede bestilt 30 stk. Airbus A320neo-fly, hvor de første skal leveres i siste halvdel av 2016. Planen er at disse skal benyttes både i København og Stockholm og dermed skal erstatte de eldste Airbus A320-flyene i København samt de eldste Boeing 737 i Stockholm. Den mer langsiktige flåteplanen jobber SAS med i øyeblikket og har ikke flere detaljer om den i skrivende stund.
Underleverandører med mindre fly
SAS har de senere årene endret strategi og har nå underleverandører som Jettime, Cimber m.fl. for å tilby ruter med mindre regionalfly og turboprop fremfor å tilby disse rutene selv. Denne utvikling kan vi – iflg. Gustafson – forvente fortsetter i fremtiden også. SAS’ primære fokus er å fly med langrutefly og ruter som krever Airbus A320/Boeing 737-fly. Ruter og avganger som passer bedre til mindre fly vil fremdeles tilbys av eksterne samarbeidspartnere.
Konkurransen fra Midtøsten
I USA er flere av de tradisjonelle flyselskapene gått i åpen krig mot selskapene fra Midtøsten. De mener bl.a. at de opererer med statsstøtte og at det burde lages lover mot at de kan åpne så mange nye ruter som de gjør på «ulike vilkår». Rickard Gustafson tar den situasjonen litt mer avslappet. Han mener at luftfartsbransjen av natur er en global bransje og at man som flyselskap skal tilpasse seg den konkurransen som følger med det. Men han anerkjenner at det er behov for å skape en såkalt «level playing field» for en mer rettferdig konkurranse. Men å tro at man kan forby visse selskaper, er naivt sier han. «Den globale konkurransen er her allerede og den kommer til å fortsette» afslutter Rickard Gustafson.
Se også:
Intervju med SAS CCO og VP om fremtiden for EuroBonus:
Klikk her for å se intervjuet med Eivind Roald
InsideFlyer var invitert til Los Angeles av SAS
Legg igjen en kommentar