En flyvertinne om håndbagasje

Denne siden kan inneholde links til partnere som støtter oss hvis du handler fra dem.

Har du noen gang fått en bråbrems på bilen og sett hvordan det ser ut inni førerhuset etterpå? Vet du at en usikret gjenstand som ligger i setet bak, kan være det som tar livet av deg. Slik er det også i et fly. Usikrede gjenstander kan komme med stor fart og gjøre stor skade, dersom flyet må bremse eller havner i et turbulent område.
Når jeg skal ut og reise privat, liker jeg best å bare ha med håndbagasje. Jeg er ikke alene om det. Som regel reiser jeg med en kabinkoffert og putter alt jeg trenger oppi den. Av og til har jeg med en liten håndveske i tillegg. Av og til vokser den seg ganske stor etter en weekendtur. Da krysser jeg fingrene for at det er plass i flyet. Jeg vet jo at det egentlig er for mye. I tillegg vet jeg hva det innebærer av trøbbel for de som jobber ombord. For ikke å snakke om trøbbelet det kan skape dersom noe skulle skje.

Når vi er på jobb, må vi ofte pakke for fem dager borte fra hjemmet. Noen ganger har vi fem landinger per dag med flybytter mellom hver landing, og vi ender opp et helt annet sted enn der vi tok av fra. Vi må derfor pakke alt i en liten kabinbag. Og vi må ta den med oss hver gang vi bytter fly. Greit nok. Vi er eksperter på pakking.
Flyene er ikke bygget for å romme all den håndbagasjen vi alle gjerne vil ha med. Langt mindre den bagasjen vi som jobber ombord ha med. Vi skifter sko og forkle på hver flyvning. Ofte må vi legge dem i søppelbøtta under start og landing. Det er det eneste stedet det er plass, rett og slett. Det samme med lommeboken og papirene for dagens flyvninger.
Sikkerheten kommer alltid først for oss. Reglene er helt klare og rommer ingen egne tolkninger. Uansett hvor greie vi har lyst til å være; skjer det noe, skal vi kunne se alle i øynene etterpå og vite at sikkerheten ikke ble renonsert på.
Hvorfor skriver jeg så alt dette? For at du som reiser skal vite at vi ikke er vrange fordi vi sier du må sende bagasjen din fordi det ikke er plass. Fordi jeg vil at du skal vite at vi ikke har et hemmelig bagasjerom et sted. Det hadde vært en ønskedrøm for oss. Da hadde vi sluppet å legge våre egne ting i søpla. Enn så lenge, tenk en ekstra gang neste gang du tar med for mye om bord. Og vis forståelse for at vi gjør jobben vår.
God tur!

Kommentar

 1. haansi sier

  Folk må begynne å forstå at håndbagasje betyr håndbagasje!

  Jeg synes innsjekket bagasje går såpass raskt nå på de fleste flyplasser at de fleste burde greie å beregne den ekstra tiden. På de aller fleste flyplasser tar det 5min eller mindre fra du kommer til bagasjebånden til du har du har bagasjen din.

  Jeg prøver å aldri ta med meg mer enn en laptopbag i kabinen.

  • Purseren sier

   Ja, det tar stort sett ikke så mye lenger tid om man sender bagasjen, men jeg tror nok mange tror at det gjør det!

 2. larata sier

  Denne kommer jeg til å angre på i morgen og slette:

  Jeg flyr hver dag med SAS og vet aldri hvor jeg ender på slutten av dagen. Jeg pakker for 5 dager og er j**** god til å pakke! Det jeg glemmer har jeg råd til å kjøpe….men det kan fort blir for lite. Jeg sender alltid bagasje fordi SSP aldri gidder å støvsuge bagasjehyllene så jakkene og veskene mine til x antall tusen blir ødelagt av idioter på tur og grus i hattehyllen! Jeg sitter ofte og tenker på alle idiotene som ikke vet i hvilken hastighet et fly taxes, tar av belte og setter veska i sete…! Så moralen er: alle som IKKE er freqent flyer, send/sjekk imm søpla deres!

  • Purseren sier

   Det var leit å høre at du har fått ødelagt så mye bagasje. Å kalle folk idioter ligger ikke helt for meg. Tror nok det er like mange frquent flyers, som ikke, som kan være uforsiktige når de putter bagasje i hyllene. Støvsuge hyllene ved rengjøring er det mange år siden flyselskapene tok seg råd til, devverre. Det er stort sett vi som jobber i kabinene som gjør rent der. Skulle ønske det var annerledes!

 3. Cecilie Larsen sier

  Jeg sjekker nesten alltid inn bagasje, mest av alt fordi jeg ikke gidder å stresse med alt av kosmetikk som må inn i små beholdere. Da er det som regel enklest å bare sjekke inn kofferten, og dra med seg veska om bord som håndbagasje.

  Veska mi får alltid plass under setet foran, og derfor har jeg i det siste faktisk unngått med vilje å velge nødutgang om bord. Det er jo mye kjekkere å ha tilgang til «alt» man trenger i løpet av turen, nede ved beina, i stedet for å kave seg over sidemennene (ja, jeg sitter jo ved vinduet, så klart!) og rote i hattehyllen.

  • Purseren sier

   Lurt triks! Det samme gjelder på rad 1. Der kan det heller ikke ligge noe bagasje. Kommer man sent om bord er bagasjehyllene ofte fulle. Da har man et problem for å si det sånn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *