Foodie, reise og mat ...

Tråd i 'Reisemål' startet av jgroneng, 17. jan 2019.

  1. Jeanette

    Jeanette Veteran

    Innlegg:
    2,204
    Likes mottatt:
    5,032
    Bonuspoeng:
    183
    Vi har vært faste gjester på Engø gård i 10 år, men under forrige daglige leder synes vi stedet mistet helt sjarmen da det virket som hans plan var å gjøre om stedet til et konferansehotell. Nå er imidlertid ny ledelse på plass, og Engø gård har hevet seg mange hakk. Det er riktignok slutt på turn down service, og de fikk det for seg å belaste kr 69,- pr flaske med bordvann. Utrolig merkelig praksis, som jeg i ettertid ga beskjed om at jeg synes de burde droppe. Når man betaler mellom 7.000 og 10.000 for et døgn bør man få vann til vinen. ;) På den andre siden har man selvsagt råd til de 140,- kronene, men for meg virker dette bare rart. Bortsett fra det var oppholdet prima, og maten god. Særlig forretten som besto av kveitecevice med rabarbra og pepperrotmajones. Sjøkrepsen og oksekjøttet var heller ikke feil. Det var også spennende med hvite asparges fra Hvasser, men disse glemte jeg å ta bilde av. Desserten fikk heller ikke noe bilde, men den var heller ikke spesielt spennende, så ingen tap ;)
    96815FCB-76B2-4FB7-912C-2F79CB29F644_1_201_a.jpeg FE612A2B-3B4B-4041-B8C4-8653B269BB66_1_201_a.jpeg F3D849A5-3DDA-4442-A88C-9265878671D5_1_201_a.jpeg FFC02964-84D8-4FBF-94F0-4789A414AFA4_1_201_a.jpeg 00C1C694-0BA3-4E77-A9ED-5937BD7E4B83_1_201_a.jpeg
     
  2. jvsandem

    jvsandem Veteran

    Innlegg:
    2,469
    Likes mottatt:
    7,323
    Bonuspoeng:
    183
    What?
     
  3. Pingus

    Pingus Senior Medlem

    Innlegg:
    915
    Likes mottatt:
    1,306
    Bonuspoeng:
    93
    Absolutt enig, selv om "sjakkbrettet" på OG var monstrøst uoverkommelig.. Tartaren var visuelt, konsistens- og smaksmessig unik og ti år forut for sin tid.
    (Disclaimer: Var medeier i OG).
     
    EndreD, tobeornot999 and jgroneng like this.
  4. jgroneng

    jgroneng Fastboende

    Innlegg:
    5,200
    Likes mottatt:
    17,201
    Bonuspoeng:
    293
    CD54466A-57D7-4018-8D04-BDF749C65DC6.jpeg

    Tidligere i mai ble det publisert en artikkel om norske signalbygg på nrk.no (https://www.nrk.no/anmeldelser/anmeldelse_-12-signalbygg-i-norge-1.15464763), der også restaurant Under ved Lindesnes er nevnt. I seg selv er det jo et interessant spørsmål om Under faktisk faller inn under definisjonen på signalbygg, som i Det norske akademis ordbok beskrives slik: iøynefallende, (arkitektonisk) signifikant bygg som skiller seg (positivt) ut blant omgivelsene (og bidrar til å skape lokal identitet). Spesielt er det ordet iøynefallende som kan diskuteres – Under er jo designet for å gå i ett med naturen rundt så langt det lar seg gjøre.

    44C905E3-7B26-4112-9EF6-8C3A6542297C.jpeg

    Når det er sagt, er heller ikke omtalen av bygget særlig rosende. I bildeteksten står det slike ting som «ser ut som en togulykke; som en jernbanevogn som har sklidd ut i vannet», og forfatteren kaller det «en morsom idé, men bygget er ikke helt optimalt» og følger opp med «rommet oppleves ikke som et godt sted å være, men det er utvilsomt en spektakulær opplevelse hvis man ikke lider av klaustrofobi».

    77FA35AB-6A36-4A4B-87C4-F3FEDFA82E9C.jpeg

    Vel. De sier jo at smaken er som baken, og her kommer en liten beskrivelse av vårt besøk der, kanskje ikke så overraskende med et litt annet perspektiv.

    Restaurant Under gjør virkelig sitt beste for å gli inn i landskapet med de grå, nakne svabergene og den lave, karrige furuskogen. Likevel, når du kommer gående på veien ut mot restauranten får du følelsen av at du nærmer deg inngangen til havet selv, som om selve bygget bare er et stilig inngangsparti. Vel innenfor dørene kan man så stige ned i havet, i et rom som åpner seg først med et lite loungeområde som en slags «hems» over restauranten selv, og så ned i det store, praktfulle rommet som åpner seg ut mot havet med det enorme vinduet i enden av bygget. Lyset strømmer inn gjennom vannet og gir en magisk, undersjøisk og nærmest uvirkelig følelse. (Og hvis du lider av klaustrofobi her, burde du antakelig søke hjelp så snart som mulig.)

    C127C586-1450-4D89-8375-811EFFF2A1F9.jpeg

    På grunn av koronarestriksjoner fikk vi ikke oppholde oss i loungeområdet på veien ned, men ble vist direkte til bordet vårt, som var på første rad ved vinduet og med uhindret utsikt til underholdningen – svømmende fisk (vi observerte berggylt, blåstål, rødnebb, torsk og sei), vandrende sjøstjerner og pulserende maneter. Vannet var dessverre ikke klart nok til å se særlig mye av landskapet utenfor, men så lenge fisken var høflig nok til å komme helt innpå glasset for å hilse, skal ikke vi klage!

    EBF4667C-4321-4E87-B860-4D6E304E42C6.jpeg

    49C1C1BF-22A8-4128-802C-1DB632183F93.jpeg


    Maten på Under er – ikke overraskende – først og fremst basert på sjømat. Vi fikk blant annet 4 varianter av skjell (albue-, teppe-, ku- og kamskjell), 3 utgaver av kreps, én krabbe og et par varianter av fisk pluss rogn. Og selvfølgelig tang og tare. Men det er også innslag i menyen fra landjorda, som speket hjort, fenalår, kantarell og maur (joda, maur brukes for å gi litt syre, faktisk). Den danske kokken, Nicolai Ellitsgaard, henter gjerne inspirasjon fra den norske naturen, og bruker både bjørkesevje og -bark, tindved og gressløkblomst i maten.

    634C21C4-A92F-40BA-9ACE-730EE7BD5746.jpeg
    04AC5FE1-E779-4F88-9285-4BCBC6F90726.jpeg



    Menyen oppleves som en lang rekke (17) små, men gjennomtenkte kunstverk. Det er vanskelig å si hvilke vi vil huske aller, aller best, men det er nok ikke umulig at fiskepuddingen, kamuflert som et lite blåskjell, vil være blant utfordrerne her. Og antakelig også sjøkrepsen med fermentert honning og plomme med saltet gressløkblomst. Og når vi tenker over det var teppeskjellet med gjær og jordskokk slett ikke verst.

    EBE7E33A-E71C-45FF-A700-4C38F1B54FA6.jpeg

    0BAC2413-2A1B-4DF6-8C91-3CFF671417E2.jpeg

    Vinmenyen var også en positiv opplevelse. Den danske, tidvis nesten uforståelige vinkelneren hadde hentet frem en meny med hovedfokus på Europa, men med et par avstikkere til Sør-Afrika og Japan. Vinene ble utfyllende presentert med både historie, vinmakere og forklaring av smak og matmatch, og en noe utagerende vininteresse ga oss også en liten tur inn i vinkjelleren for å snuse.

    9C174727-ED2E-4B84-A9BD-64C1543EF357.jpeg

    AD88D1B3-112D-4E39-BEE0-6121DE445538.jpeg

    08E3B919-B4BA-4A84-94B8-D6043A0ABB9E.jpeg


    Da måltidet var over og vi var både mette og fornøyde, krabbet vi opp trappen igjen og ut i den virkelige verden. Vi hadde gått ned i dypet i dagslys, men da vi steg ut igjen av havets inngangsparti hadde verden tatt på seg aftenantrekket, og for én gangs skyld var det også vindstille og speilblankt hav på Lindesnes. De få meterne tilbake til hotellet ble derfor en perfekt avslutning på en fortryllende, undersjøisk aften.

    5ED8DEEE-BF1C-43C6-B962-DBB86D4109EE.jpeg



    0EBE7301-35F3-4F8A-AB9D-7EAED186EB7C.jpeg

    EB1CF187-E16B-4169-81DF-B556B362BA8E.jpeg
     
    Last edited: 25. mai 2021
  5. Points4Fun

    Points4Fun Senior Medlem

    Innlegg:
    551
    Likes mottatt:
    3,872
    Bonuspoeng:
    93
    Takk for utmerket rapport og nydelige bilder:) Man ser jo hvordan lyset gjennom havet utenfor preger bildene og måten maten er presentert på er neppe tilfeldig.
     
    jgroneng liker dette
  6. RoadKing

    RoadKing Helt hekta

    Innlegg:
    15,594
    Likes mottatt:
    32,412
    Bonuspoeng:
    293
    Herlig! Jeg må få med meg frua dit!
     
    jgroneng liker dette
  7. Upsaker

    Upsaker Fastboende

    Innlegg:
    7,696
    Likes mottatt:
    21,778
    Bonuspoeng:
    293
    Takk for nok et nydelig skrevet innlegg. Hils skribenten!
     
    jgroneng liker dette
  8. drsyk

    drsyk Dr. Bonusnisse

    Innlegg:
    6,825
    Likes mottatt:
    21,409
    Bonuspoeng:
    293
    Herr @jgroneng De har igjen gjenskapt illusjon av de eleverte klasser, som har vært preget at gråe farge nyanser, det siste året. Her er hele fargespekteret gjenoppfunnet i den fabelaktige reisen, som vi har blitt beæret igjennom dette herlige innlegget. Takk for å gi oss håpet tilbake. 10 av 10 poeng :)
     
    jgroneng liker dette
  9. Maggie

    Maggie Veteran

    Innlegg:
    4,204
    Likes mottatt:
    21,213
    Bonuspoeng:
    183
    Utrolig bra skrevet @jgroneng , du burde vært matanmelder i DN eller Aftenposten :)
     
    jgroneng liker dette
  10. RoadKing

    RoadKing Helt hekta

    Innlegg:
    15,594
    Likes mottatt:
    32,412
    Bonuspoeng:
    293
    Det er frua som skriver :), og ja, hun gjør det fenomenalt bra!
     
    jgroneng and Maggie like this.
  11. jgroneng

    jgroneng Fastboende

    Innlegg:
    5,200
    Likes mottatt:
    17,201
    Bonuspoeng:
    293
    Ja, hun har jobbet som det :)
     
    Maggie liker dette
  12. Eddie47

    Eddie47 1D

    Innlegg:
    14,076
    Likes mottatt:
    68,740
    Bonuspoeng:
    293
    Hvor bor man når man spiser på Under?
     
  13. jgroneng

    jgroneng Fastboende

    Innlegg:
    5,200
    Likes mottatt:
    17,201
    Bonuspoeng:
    293
    drsyk liker dette
  14. Upsaker

    Upsaker Fastboende

    Innlegg:
    7,696
    Likes mottatt:
    21,778
    Bonuspoeng:
    293
  15. jgroneng

    jgroneng Fastboende

    Innlegg:
    5,200
    Likes mottatt:
    17,201
    Bonuspoeng:
    293
    Nei, det er et par hakk bedre enn som så :)
     
    drsyk and Upsaker like this.
  16. CrotchRocket

    CrotchRocket Fernweh...

    Innlegg:
    1,442
    Likes mottatt:
    8,824
    Bonuspoeng:
    183
    Psssst!

    det er ledige stoler på Re-naa i morgen, torsdag 03.06, hvis noen er av den fleksible sorten.
     
    chipcampden, KRS, RoadKing and 3 others like this.
  17. CrotchRocket

    CrotchRocket Fernweh...

    Innlegg:
    1,442
    Likes mottatt:
    8,824
    Bonuspoeng:
    183
    Ikke vits å skrive noe selv. Anmeldelsen her sier det meste. Helt enig. Her må man kjenne sin besøkelsestid.

    EFBAECA5-E8BB-477A-86A5-DF8D6DA3EC9A.jpeg

    Det er vakkert, og det er digg.
    5C6EB598-1C2E-48BC-8FD6-8079D4E0F9D3.jpeg

    Mmm…trøffel
    67095DEF-899E-4B86-B629-9EBD6ACA9B36.jpeg

    Må ikke alltid være avanserte teknikker. Norske jordbær på petite four-trallen.
    9B4D9E27-D7B6-48BD-A439-89E183B7F684.jpeg
     
    EndreD, mrsB, watchaddicted and 13 others like this.
  18. CrotchRocket

    CrotchRocket Fernweh...

    Innlegg:
    1,442
    Likes mottatt:
    8,824
    Bonuspoeng:
    183
    Scener fra en mørk kjeller i Oslo. Maaemo 2.0 er absolutt top notch, men noen skjønnhetsfeil på servering og service.

    97F4FC7A-9FDE-45F7-967A-3E26FA1069E8.jpeg
     

    Attached Files:

    Last edited: 21. juni 2021
    vegardg, drsyk, Upsaker and 12 others like this.
  19. jgroneng

    jgroneng Fastboende

    Innlegg:
    5,200
    Likes mottatt:
    17,201
    Bonuspoeng:
    293
  20. democomputer

    democomputer Senior Medlem

    Innlegg:
    1,204
    Likes mottatt:
    5,293
    Bonuspoeng:
    183
    A’laise burde få. Kanskje Stallen. Maaemo telles vel ikke som ny, men den har jo ikke stjerner akkurat nå…

    K
     

Del denne siden