Mann i sin beste alder sykler i Himalaya

Tråd i 'Reisebrev' startet av Arvid2063, 09. april 2019.

 1. veeegard

  veeegard Senior Medlem InsideFlyer Skribent

  Innlegg:
  1,403
  Likes mottatt:
  6,324
  Bonuspoeng:
  183
  Fantastisk! :)
   
  Sjefen1234 liker dette
 2. holmen

  holmen "Ung" og "lovende"

  Innlegg:
  7,120
  Likes mottatt:
  16,036
  Bonuspoeng:
  293
  Nydelig reisebrev!
   
  Sjefen1234 liker dette
 3. RoadKing

  RoadKing Fastboende

  Innlegg:
  9,866
  Likes mottatt:
  15,993
  Bonuspoeng:
  293
  Herlig! Kjenner igjen det der med at kineserne vil ha selfie med hvite. Har opplevd det selv et par ganger.
   
  Sjefen1234 liker dette
 4. Misterix

  Misterix Veteran

  Innlegg:
  3,614
  Likes mottatt:
  3,156
  Bonuspoeng:
  113
  Helt konge! Sitter spent å venter på fortsettelsen! :D
   
  Sjefen1234 liker dette
 5. Kristian

  Kristian 'Bittelitt' bonussamledilla

  Innlegg:
  3,866
  Likes mottatt:
  16,802
  Bonuspoeng:
  183
  Råbra historie frå 'massasjeinstituttet' :D

  Elles nydelege bilete! Tusen takk for at du deler!
   
  Sjefen1234 liker dette
 6. Arvid2063

  Arvid2063 Senior Medlem

  Innlegg:
  927
  Likes mottatt:
  3,027
  Bonuspoeng:
  93
  Episode 6: Scener fra en landsby…

  Lar de neste bildene fra en liten landsby vi passerte på vår vei stå stort sett ukommentert. Dette er i alle fall et greit sted å reise om man vil ut av trengselen og ikke ønsker å stå i kø med en million andre turister…


  201 Landsby.jpg
  202 Landsby 2.jpg
  203 Landsby 3.jpg


  204 Landsby 4.jpg
  Den lokale MC klubben?

  205 Landsby 6.jpg
  200 Tibetansk landsby.jpg

  206 Landsby 5.jpg
  Det største husdyret som kan leve så høyt, Yak. Yak brukes da også til det aller meste, fra transport via mat og melk til å lage talglys av fettet. Yaklys ble brukt til belysning i templer osv. og de gir en svært særegen lukt som vi ble temmelig lei av etter hvert. Det meste av stekt mat smakte også av Yak ettersom fettet også blir brukt som stekefett.

  302 Hest og vogn.jpg
  Hest og kjerre var det vanligste framkomst- og transportmiddelet her ute på bygda

  303 Jordbruk 2.jpg
  304 Jordbruk 3.jpg
  Hvordan i all verden det var mulig å dyrke noe som helst i den frosne jorda framsto som et lite mysterium…

  207 Landsby 8.jpg
  ….og også hva dyrene fant å spise
  Forøvrig tror jeg toppen som kan skimtes i midten i bakgrunnen er Makalu 8485 moh (verdens 5. høyeste topp)
   
  Last edited: 13. april 2019
 7. Arvid2063

  Arvid2063 Senior Medlem

  Innlegg:
  927
  Likes mottatt:
  3,027
  Bonuspoeng:
  93
  Episode 7: Mt. Everest

  Nå begynner det å bli flere episoder enn Star Wars her så da er det snart på tide å komme til det som for min del var (bokstavelig talt) selve høydepunktet ved turen, Mt. Everest. For å komme i nærheten av Everest måtte vi ta en liten avstikker fra «hovedveien», og vi campet bare noen få kilometer nedenfor Base camp på Tibet siden. Det finnes to Base camp, henholdsvis en for dem som klatrer fra syd (Nepal) og for dem som klatrer fra nord, hvorav det er vanligst å klatre fra den første. Vi befant oss altså like ved den på Nordsiden. Ikke så vanlig å klatre herfra, men utsikten til fjellet er nok bedre enn fra noe annet sted…

  801 Everest in background.jpg
  Siste stykket opp til camp, med The North Face rett i mot oss

  802 Camp with a view 2.jpg
  Camp med relativt grei utsikt. Det er ikke alle som er forunt å se ut av teltåpningen på morgenen og se rett opp på The North Face

  805 Rongbuk.jpg
  Rongbuk Monastary, der vi hadde Campen vår. Rundt omkring klosteret gikk det en liten Yak flokk, og det var ikke veldig trivelig den morgenen de hadde kommet seg inn i innhegningen der campen vår var, og trampet rundt. En velvoksen Yak kan veie inntil et tonn, så det er relativt store dyr.

  811Basecamp.jpg
  Utenfor base camp. Hit, men ikke lenger! Landcruiseren her tilhørte kinesisk politi. De gikk relativt bananas fordi noen hadde gjort en politisk markering ved å vifte med et tibetansk flagg dagen i forveien. Den slags tolereres ikke ettersom Tibet ikke lenger er en selvstendig nasjon, men en del av Kina (det var denne diskusjonen om frigjøring kontra okkupasjon da) og alle markeringer eller hentydninger om noe annet slås hardt ned på. De kom blant annet og ransaket vår camp og krevde ID papirer med den forklaringen at noen hadde blitt frastjålet et kamera (yeah right, men dette var bestemte karer man hadde ekstremt lite lyst til å diskutere med…). Det vi fikk høre i ettertid var at vi hadde hatt flaks som kom når vi kom for de hadde stengt av hele veien opp dagen etter.

  De som er skarpøyde vil kanskje legge merke til at det står Mt. Qomolangma på skiltet (om oppløsningen på forumet blir bra nok). Dette er det Tibetanske navet på Mt. Everest

  804 Me & the North face 2.jpg
  803 Me & The North Face.jpg
  Me & The North Face. Selvfølgelig må man ha diverse bilder av seg selv foran Everest. Dette var riktignok før selfie ble et begrep :p
   
  Last edited: 13. april 2019
 8. Arvid2063

  Arvid2063 Senior Medlem

  Innlegg:
  927
  Likes mottatt:
  3,027
  Bonuspoeng:
  93
  Epsiode 8 (siste ordinære episode): Fra Everest og veien tilbake til Nepal - Summer is coming

  Og så er det slik at «alt har ein ende», så etter hvert ble det tid å sette kursen hjemover (hjem i dette tilfellet betyr Nepal). Det var selvfølgelig ingen svipptur heller, men i alle fall med noen morsomme innlagte elementer og enorme kontraster.


  Inked812 Leaving everest_LI.jpg
  Ved avreise er det selvfølgelig på sin plass med et gruppebilde med Everest i bakgrunnen

  112 Pass 2.jpg Det aller siste fjellpasset på turen ble passert tidlig på morgenen i Tibet og derfra startet det som jeg omtalte som «morsomme elementer». Her starter det som kalles verdens lengste nedoverbakke.

  851 Gjennom himalaya.jpg
  Den startet her, og går tvers i gjennom Himalaya massivet. På bildet for øvrig Shishapangma som er det laveste av fjellene på over 8000 meter (8013 moh – det 14. høyeste fjellet i verden).

  852 Høydekurve 4.JPG
  Høydeprofilen fra GPS’en på det som altså omtales som verdens lengste nedoverbakke. Totalt ca. 3000 meter nedover fordelt på omtrent 10 mil. Det skulle gi en nedoverbakke på ca. 3% i gjennomsnitt, men dog litt varierende, og som man ser av kurven så var det ikke nedover hele tiden, men en og annen «hump» oppover også.

  849 Himalaya google earth.JPG
  GPS sporet fra turen sett i Google Earth. Avstikkeren opp til Base camp kan tydelig sees, og også passasjen tvers gjennom Himalayamassivet.

  854 Grønt 2.jpg
  Etter hvert endte dagen opp i dette landskapet. Nokså slående kontrast i forhold til oppe i fjellene altså. Jeg har aldri tidligere så tydelig lagt merke til lukten av vegetasjon. Dette tror jeg er på ca. 3000-2500 moh.

  855 A Zang Mu.jpg
  Siste overnatting i Tibet var i landsbyen Zhangmu, som klorte seg fast i fjellsiden rett over grensen til Nepal. Her fant vi faktisk en internett cafe også, så her begynte det å ligne litt på sivilisasjon igjen. Det var for øvrig en morsom historie da vi stakk innom en lokal restaurant, der vi fant innehaveren liggende å sove på en brisk inne i restauranten. Han ble lett forfjamset da vi vekte ham.

  856 Grensen.jpg
  Her har vi akkurat kommet oss over grensen til Nepal. Vi passerte en bro og vipps så var det 2 timer og 15 minutter tidligere på morgenen. En noe spesiell overgang mellom tidssoner der altså. Nå var ikke grensepasseringen så veldig vipps som det kunne høres ut som, for det tok vinter og vår gjennom grensekontrollen.

  På den andre siden byttet vi også følgeteam, ettersom våre Tibetanske venner ikke hadde lov til å reise inn i Nepal.

  159 Drikkepause.jpg
  Drikkepause. Plutselig var temperaturen en helt annen for nå var vi jo nede på ca. 1000 moh. Husk at dette er på omtrent samme breddegrad som Karibien, så temperaturene blir meget behagelige og plutselig hadde vi litt motsatt problemstilling av tidligere. Der vi tidligere hadde måtte kle oss som Michelin mannen for å sykle i ned mot 10 minus var det nå 40 grader varmere. Da var det utrolig deilig å kunne ta en hvilepause i skyggen av et tre.

  Og her @drsyk er de lovede bildene i thight lycra :p

  857 Buss.jpg
  Når bussen er full tar man taket til hjelp. No such luck for oss selvfølgelig og vi fortsatte ufortrødent på sykkel.

  900 Dhlulikel 087.jpg
  Etter turens siste 1000 meter klatring (men nå bare fra 600-1600 moh) var vi framme ved turens siste stopp før returen til Kathmandu, denne «luksusresorten» (man lærer seg etter hvert at alt i verden er relativt) ved landsbyen Dhulikhel.

  Høydepunktet her var ikke selve hotellet, men denne:
  902 Skål.jpg
  En velfortjent kald skummende der altså etter 2 uker i høyden. Denne smakte antageligvis bedre enn den beste Champagne akkurat der og da, og dette var første alkohol etter at vi startet sykkelturen. I og med at kroppen restituerer svært dårlig i den høyden så gjør man i alle fall ikke noen ting for å gjøre det verre, som f.eks. å drikke alkohol.

  Inked901 Celebration_LI.jpg
  En velfortjent skål. Etter dette var det bar ca. 5 "kosemil" igjen inn til Kathmandu og ikke minst, et eventyr i seg selv, gjennom trafikken i Kathmandu. Det føltes bortimot suicidalt, ettersom trafikkulturen er - skal vi si - noe annerledes enn i Norge :eek:

  904 Utsikt Dhlulikhel.jpg
  En fantastisk utsikt over Kathmandu dalen fra Dhulikhel. Her burde man sett Himalaya i bakgrunnen, men også her noen mil fra Kathmandu gjør allerede smogen seg tydelig gjeldene, selv tidlig på morgenen.
   
  Edvard, milehigh, Upsaker and 21 others like this.
 9. Kristian

  Kristian 'Bittelitt' bonussamledilla

  Innlegg:
  3,866
  Likes mottatt:
  16,802
  Bonuspoeng:
  183
  Strålande! Takk for at du delte! :)
   
  Sjefen1234 liker dette
 10. drsyk

  drsyk Dr. Bonusnisse

  Innlegg:
  4,375
  Likes mottatt:
  8,835
  Bonuspoeng:
  183
  Meget god selvdisiplin for å ha unngått " sexual overførbare sykdommer" noen liker å kalle det for suvenirer ifra utlandet.

  Suverent reise brev og virkelige flotte bilder. :)

  Pille trille det er det nok av, skal den "stå" så skal den stå...
   
  EgilSk, Eddie47 and Sjefen1234 like this.
 11. oddsp

  oddsp Nytt Medlem

  Innlegg:
  7
  Likes mottatt:
  4
  Bonuspoeng:
  3
  Fantastisk reisebrev
   
  RoadKing liker dette
 12. Arvid2063

  Arvid2063 Senior Medlem

  Innlegg:
  927
  Likes mottatt:
  3,027
  Bonuspoeng:
  93
  Får sluttføre "verket" før alle påskereisebrevene strømmer inn :)

  Appendix 1: Været

  Når man farter rundt i Himalaya er det slettes ikke uvanlig å oppleve 4 årstider daglig, i alle fall ikke i april da vi var der. Som tidligere nevnt beveger vi oss omtrent på samme breddegrad som Karibien og selvfølgelig gjør det at sola er meget sterk (Faktor 50, og solbriller som stenger ut 98% av lyset er nærmest livsnødvendigheter). Men man er jo i høyden så temperaturen er slettes ikke slik som breddegraden tilsier, og på samme dag oppe i Tibet hadde vi gjerne temperaturer som startet på minus 10 på morgenen, mens det utover dagen innimellom kom opp i 20 grader når solen tittet frem.


  031 Været.jpg 032 Været 2.jpg
  Det var viktig å komme seg i camp til rett tid for typisk snudde været i 15 tiden på ettermiddagen. De to bildene over er nok tatt med bare ca. 1 times mellomrom.

  035 Bikes in snow.jpg
  Det er ikke voldsomt fristende å starte å sykle på morgenen når man blir møtt av dette synet.
   
  Edvard, milehigh, Sjefen1234 and 12 others like this.
 13. Arvid2063

  Arvid2063 Senior Medlem

  Innlegg:
  927
  Likes mottatt:
  3,027
  Bonuspoeng:
  93
  Appendix 2: Crewet

  Vi reiste som sagt i starten på en organisert tur, der vi hadde et team som tok seg av oss. Vi hadde en følgebil (liten lastebil) som fraktet leiren og bagasjen vår. Når vi syklet hadde vi kun med oss det vi kunne få bruk for i løpet av dagen. Dvs. litt næring og det vi kunne få bruk for av klær i løpet av dagen (som egentlig var hva som helst).

  I camp hadde vi, foruten teltene vi bodde i, et kjøkkentelt og et spisetelt – og selvfølgelig det tidligere omtalte do-teltet med utsikt.

  099 crewet.jpg
  ¾ av det tibetanske crewet vårt. Her fra venstre sjåfør, guide og sykkelguide. Den fjerde, kokken, var nok opptatt av å lage mat til oss.

  030 Morgenstemning med gråvær.jpg
  Camp i grålysningen med lastebilen som fraktet oppakningen
   
  Edvard, milehigh, Sjefen1234 and 12 others like this.
 14. Arvid2063

  Arvid2063 Senior Medlem

  Innlegg:
  927
  Likes mottatt:
  3,027
  Bonuspoeng:
  93
  Sluttnote! Everest

  Med det jeg selv våger å betrakte som et blinkskudd av Everest, sier jeg takk for turen ned Memory Lane for denne gang. Har oppdaget at å skrive reisebrev sånn i retrospekt er en glimrende måte å vekke gamle minner til livet på. Takk for alle hyggelige tilbakemeldinger underveis!

  999 Everest.JPG

  God påske alle sammen, uansett om dere er på tur til fjernere himmelstrøk er på hytten/hytta eller bare slapper av hjemme
   
 15. Travellingalf

  Travellingalf Ut på tur - aldri sur InsideFlyer Ambassadør

  Innlegg:
  5,039
  Likes mottatt:
  8,128
  Bonuspoeng:
  293
  Rett og slett fantastisk! Tusen takk for at du har tatt deg tid til å dele med oss. Må si jeg har blitt ganske inspirert også og da tenker jeg altså ikke på å følge i dine sykkelspor, men på å kanskje skrive ett reisebrev fra en tidligere utført tur.
   
  Sjefen1234 and drsyk like this.
 16. RoadKing

  RoadKing Fastboende

  Innlegg:
  9,866
  Likes mottatt:
  15,993
  Bonuspoeng:
  293
  Herlig lesning :)
   
 17. Sonictravel

  Sonictravel Senior Medlem

  Innlegg:
  880
  Likes mottatt:
  5,502
  Bonuspoeng:
  163
  Takk for spennende reisebrev og flotte bilder, helt enig i at det siste bildet av Everest er et blinkskudd! :)
   
 18. Eddie47

  Eddie47 1D

  Innlegg:
  6,237
  Likes mottatt:
  25,339
  Bonuspoeng:
  293
  Takk for turen ...
  noe helt annet enn First Clas og champis!
  Håper dere fikk litt champis på hjemveien ... det må være vel fortjent!
   
  Sjefen1234 liker dette
 19. Flyvende_mare

  Flyvende_mare Drømmer om F

  Innlegg:
  260
  Likes mottatt:
  1,563
  Bonuspoeng:
  93
  For et herlig reisebrev! Virkelig inspirerende lesning som gir meg lyst til å prøve et lignende prosjekt en gang i livet. Utsikten er ekstra bra etter noen timer med blodslit i høyden kan jeg tenke meg:D
   

Del denne siden