IATA: Ekstremt lav risiko for koronasmitte på flyreiser

IATA: Liten risiko for koronasmitte på flyreiser

Denne siden kan inneholde links til partnere som støtter oss hvis du handler fra dem.

Den internasjonale organisasjonen for lufttransport (IATA) har lagt fram en rapport som viser at sjansen for koronasmitte under flyreiser svært liten. Det kan faktisk se ut som at en flytur er noe av det tryggeste du kan gjøre.

Med den pågående koronapandemien har flyreiser nærmest blitt ansett som en risikosport. Det er det imidlertid ingen grunn til, ifølge en ny rapport som ble lagt fram av Den internasjonale organisasjonen for lufttransport IATA. Risikoen for smitte ser faktisk ut til å være ekstremt lav. Siden starten av 2020 er det bare registrert 44 tilfeller av COVID-19 hvor smitten skal ha blitt overført under en flyreise. Dette inkluderer både bekreftede og mulige smitteoverføringer. Det totale antall reisende i samme periode er 1,2 milliarder.

– Risikoen for at man som passasjer pådrar seg COVID-19 om bord i fly virker å være veldig lav. Med bare 44 identifiserte tilfeller blant 1,2 milliarder reisende, utgjør det én av 27 millioner reisende. Vi erkjenner at dette kan være underrapportert, men selv om 90% av sakene ikke skulle være rapportert vil det fortsatt bare være snakk om én av 2,7 millioner reisende, sier medisinsk rådgiver for IATA Dr. David Powell. – Vi synes disse tallene er svært betryggende. I tillegg stammer det store flertallet av rapporterte saker fra bør bruk av munnbind ble påbudt.

Munnbind og andre smitteverntiltak reduserer risikoen for koronasmitte ytterligere
Munnbind og andre smitteverntiltak reduserer risikoen for koronasmitte ytterligere. Foto: IATA

Tryggere enn de fleste andre innendørs miljøer

Årsaken til hvorfor smittetallene er så lave kan man finne i en rapport fra flyprodusentene Airbus, Boeing og Embraer, som har forsket på numerisk fluiddynamikk (CFD) om bord i sine respektive fly. Det er noen variasjoner mellom flyprodusentene i hvilke forskningsmetoder som er brukt, men alle data viser at luftsystemene om bord begrenser bevegelsen av partikler i kabinen. Dermed begrenses også spredningen av virus.

Data fra simuleringene visste stort sett de samme resultatene:

  • Flyets luftsystemer, HEPA-filtere, den naturlige barrieren seteryggen gir, luftstrømmer som går fra taket og ned, og stor grad av utskifting av luften i kabinen er elementer som effektivt reduserer sjansen for smitteoverføring om bord.
  • Bruk av munnbind og andre smitteverntiltak gir ytterligere beskyttelse. Til sammen gjør flykabinen til et tryggere miljø enn de fleste andre steder hvor du oppholder deg innendørs.

IATA anerkjenner at det ikke finnes noen måte å få nøyaktig oversikt over mulige flyrelaterte tilfeller. Data fra flyselskaper og folkehelsemyndigheter kombinert med en grundig gjennomgang av tilgjengelig litteratur tyder imidlertid på at koronasmitte om bord i fly hverken er vanlig eller utbredt.

Forsidefoto: Ty Yang / Pixabay 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *