Norges regjering anskaffer Boeing 787 Dreamliner

Denne siden kan inneholde links til partnere som støtter oss hvis du handler fra dem.

Statsministerens kontor holdt i går en pressekonferanse hvor det ble bekreftet at Norges statsminister endelig skal få et eget fly. De fleste land i verden har dedikerte fly til disposisjon for sine statsoverhoder. Det mest kjente er nok USAs presidents fly Air Force One, som egentlig er to modifiserte Boeing 747-200B. Kallenavnet Air Force One brukes kun når presidenten er ombord. Den tyske regjeringen disponerer en flåte på hele 12 fly, hvorav to av dem er av typen Airbus A340-313X VIP. Frankrikes president nøyer seg med en Airbus A330-200.

Air Force One: Et velkjent syn for de fleste
Air Force One: Et velkjent syn for de fleste
Den tyske "Konrad Adenauer" (Airbus A340)
Den tyske «Konrad Adenauer» (Airbus A340)

Dreamliner vs. DA-20

Bonusfeber.no var til stede på pressekonferansen, sammen med et samlet norsk pressekorps. På spørsmål om hvorfor valget falt på en Boeing 787 Dreamliner, svarte statsminister Erna Solberg at dette er et resultat av regjeringens miljøbevisste profil. «Dreamlineren er det flyet som har lavest utslipp. Siden Norge er et foregangsland på alle områder, må vi også her gå foran som et godt eksempel», sa statsministeren. «Nesten alle land vi ønsker å sammenligne oss med har egne fly for statsoverhoder. Når attpåtil land vi sender u-hjelp til har flotte fly til sine statsoverhoder, faller det på sin egen urimelighet at vi som donor-land ikke skal ha noe fly», fortsatte Solberg.

«Hva med Luftforsvarets DA-20 Jet Falcon?», spurte en journalist fra Aftenposten.

«Den er for liten, har for kort rekkevidde og forurenser for mye», svarte statsministeren. «Dessuten er det stort sett Kongen som bruker den, ofte uten å si ifra, så den er ikke noen holdbar løsning», la hun til.

Luftforsvarets DA-20 Jet Falcon
Luftforsvarets DA-20 Jet Falcon

Luftforsvaret

Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide som også var til stede på pressekonferansen, la til at den nye Dreamlineren skulle legges inn under Luftforsvaret, og i så måte supplere DA-20 Jet Falcon. «Vi beholder DA-20en til korte distanser», forsikret hun. Dreamlineren får kallesignal «Luftforsvaret Én», etter amerikansk modell. «Pass på å få med sånn strek over E’en», sa Søreide. «Det er nemlig et tall, og ikke en ubestemt artikkel.»

Dreamlineren er forventet levert i løpet av 2016. Det er foreløpig ikke klart hvor mye flyet vil koste, eller hvordan flyet skal innredes. «Jeg skal ihverfall ha en dusj ombord», sa Solberg. «Og så skal jeg ha seter som kan legges helt flatt. Ikke sånne som SAS har», la hun til.

Både positivt og negativt

En journalist fra Dagbladet ville vite om hvilke negative konsekvenser denne anskaffelsen ville få. «I utgangspunktet er det intet negativt med denne anskaffelsen», svarte Solberg. «Dette vil styrke vår anseelse betraktelig blant de andre landene. På toppmøter i Brussel trenger jeg ikke lenger være flau over å ankomme med rutefly mens de andre statsledernes fly står oppstilt på flyplassen. Særlig Merkel og Hollande lager alltid et nummer ut av flyene sine.», fortsatte Solberg. «Men det jeg gleder meg aller mest til», fortsetter hun spøkefullt, «er å peke nese til Nederlands statsminister Mark Rutte og hans Fokker 70, og si «Look at that little Fokker», og «Har du ikke mer å rutte med, Rutte?»». Hun måtte allikevel erkjenne at flyanskaffelsen hadde en negativ konsekvens: «Nå kommer jeg nok til å miste Pandion-kortet hos SAS«, avsluttet hun.

Luftforsvaret Én vil se slik ut
Luftforsvaret Én vil se slik ut

Bonusfeber.no vil følge opp saken når det foreligger mer informasjon.

Hva tenker du om denne anskaffelsen? Skriv din kommentar i kommentarfeltet under, eller diskutér saken i vårt forum.

 

 

Kommentar

  1. Robert H sier

    He, he, he, Henning 🙂

    Lo seg jeg ristet – hysterisk morsomt skrevet (Fokker, Rutte, Luftwaffe 1 og Keep Dreaming) – dagens klart beste! 🙂

    Keep up the good work!

    Robert H 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *