Denne siden kan inneholde links til partnere som støtter oss hvis du handler fra dem.
Vi har vært på reise til menneskehetens vugge og kaffens opprinnelsesland, nemlig Etiopia. Nord i Etiopia, på 2 500 meters høyde, finner vi den hellige byen Lalibela.
Denne lille, bortgjemte byen oppi fjellene ville neppe ha vært et interessant turistmål, hadde det ikke vært for byens 11 kirker som er hogd ut av fjellet på 1100-tallet. Jepp, de er hogd ut for hånd, med hammer og meisel fra det tolvte århundre.
Turen til Lalibela gikk med en Bombardier Q400 NextGen fra Ethiopian Airlines, fra Addis Abeba via Gondar. Her lønner det seg å ha vindussete, for det er mye flott natur å se på underveis.
Flyet var nytt og topp moderne. Jeg kan ikke si det samme om bagasjebåndet på Lalibela flyplass…
Dette bagasjebåndet ble ikke brukt, så det fungerte trolig ikke. Istedet kom bagasjen på en henger, og ble plassert på bakken utenfor flyplassen.
Her er det vel på sin plass med en aldri så liten advarsel: Denne artikkelen kommer til å ha mange bilder. Det er fordi det var mye fint å ta bilde av – særlig naturen. (Klikk på bildene for å se dem i større oppløsning.)
Bilturen fra flyplassen til Lalibela tar omtrent 15 minutter dersom man ikke stopper. Beregn heller en time, for du kommer til å ville stoppe. Garantert. Det tok ikke mange sekundene i bil fra flyplassen før kameraet måtte frem.
Veiene var asfaltert, men de var ganske smale og svingete. Turen fra flyplassen til byen går i hovedsak oppover, så utsikten blir bedre og bedre underveis.
Omgivelsene besto av frodig, grønt landskap så langt øyet kunne se, innhyllet av høye fjell i alle retninger. Sporadiske stråhytter vitnet om et område hvor utviklingen hadde stått stille. Et lite stykke oppi fjellsiden stoppet endelig sjåføren slik at vi kunne ta bilder.
Utsikten var naturlig nok enda flottere i virkeligheten enn det som kan gjengis på bilder. Det fine være gjorde at man kunne se utrolig langt. Selv om det var sol og skyfri himmel, var det ikke varmere enn en god norsk sommer. På natten kunne det krype ned til rundt 10 grader, siden byen ligger på 2 500 meters høyde over havet.
Fjellkirkenes by
Som nevnt innledningsvis har Lalibela 11 kirker som ble hogd ut av fjellet på 1100-tallet. Det var Kong Lalibela som beordret utskjæringen av disse kirkene, for å skape et «nytt Jerusalem» for de som ikke hadde anledning til å reise på pilegrimsreise. Det som er litt spesielt med disse kirkene er at de faktisk er i daglig bruk. Innbyggertallet i Lalibela er omtrent 15 000, mens over 1 000 av disse er prester. Religion står med andre ord sentralt i dette samfunnet, nærmere bestemt etiopisk ortodoks kristendom.
Som turist i Lalibela er det obligatorisk å besøke disse kirkene. Ihvertfall noen av dem. Kirkene er på UNESCOs World Heritage List, og de omtales ofte som verdens 8. underverk. Den første kirken vi besøkte hadde et beskyttende overbygg over seg.
Siden kirkene er i daglig bruk, er det også mulig å gå inn i dem og se seg rundt. Det er alltid en prest til stede som passer på inni kirkene.
Rundt kirkene er det mange huler og tunneler. Vår guide tok oss med i en laaang tunnel som vi skulle gå igjennom. Her gjaldt det å ikke være mørkeredd eller ha klaustrofobi, for det var mørkt som i magen til ei svart ku. En del av «manndomsprøven» var å komme seg gjennom tunnelen uten bruk av lys fra mobiltelefoner eller lignende. Undertegnede gikk først, og det var bare å føle seg frem med hendene langs tunnelveggen.
Det må ha vært litt av et arbeid å hugge ut alle disse tunnelene, for ikke å snakke om kirkene med sine mange detaljer.
Det var flere lokale som oppholdt seg rundt kirkene. Nøyaktig hva de gjorde der vites ikke, men det så ikke ut som de hadde det travelt.
Ved en av kirkene var det hogd ut et basseng som var fylt med vann. Dette var i følge vår guide et hellig basseng for barnløse kvinner. En dukkert her skulle gjøre kvinner mer fruktbare. Jeg spurte guiden om dette faktisk fungerte, hvorpå han blunket lurt og sa: «Hvis det ikke fungerer, så er de ikke sterke nok i troen.»
En av de mest imponerende kirkene var «Church of St. George» eller «Bete Giyorgis» på amharisk. Denne er hogd ut av fjellet i form av et kors, og er et imponerende syn. Kirken er også omringet av frodig natur og flott utsikt.
Byen
Lalibela er som nevnt en liten by, men det var rikelig med butikker hvor man kunne kjøpe dagligvarer, klær eller suvenirer.
Folk
Lokalbefolkningen var hyggelig og imøtekommende, og man følte seg trygg som besøkende. Dersom man planlegger en tur hit, er det et godt tips å ta med seg penner og/eller skrivebøker for å gi til skolebarna. Skrivesaker står tilsynelatende høyt i kurs, siden dette var det eneste skolebarna ba om.
Kaffe
Etiopia er kaffens hjemland, og når gjester kommer på besøk inviteres det på kaffe. Når man inviteres på kaffe i Etiopia, får man ikke servert filterkaffe fra Moccamaster’n eller kapselkaffe fra Nespresso-maskinen. Man inviteres på en kaffeseremoni, med alt det innebærer. En etiopisk kaffeseremoni er det motsatte av «instant coffee». Dette er en møysommelig og tidkrevende prosess, hvor alt lages fra bunnen av. Først ristes de grønne kaffebønnene over varmt kull, så males bønnene for hånd med en morter. Deretter kokes kaffen i spesielle kanner, før den helles i kopper. Under seremonien tennes det også røkelse, og sammen med kaffen serveres gjerne noe så eksotisk som popcorn.
Dersom du ønsker å prøve lokal mat, anbefales wat med injera. Wat er stuet kjøtt, gjerne av okse, kylling og lam, servert med grønnsaker. Injera er et flatt, svampeaktig surdeigsbrød som serveres rullet sammen, og spises sammen med wat.
Oppsummering
Hvis man vurderer en tur til Etiopia, bør definitivt Lalibela inkluderes på reisen. Man får sett mye på ett døgn, men det anbefales å tilbringe to-tre dager der for å få med seg det meste uten at det blir for hektisk.
For å komme til Lalibela er det letteste å fly med Ethiopian Airlines via Addis Abeba. Fra Oslo kan man fly enten via Stockholm eller London. Klikk her for å lese om Ethiopian Airlines Business Class.
Hotell og guidede utflukter kan bestilles hos Lal Hotels & Tours.
Legg igjen en kommentar