Amsterdam Schiphol er større enn Frankfurt i antall reisende

Denne siden kan inneholde links til partnere som støtter oss hvis du handler fra dem.

Flyplassen Schiphol i Amsterdam er pr. august måned vokst forbi det Tyske flaggskipet Frankfurt am Main. Schiphol forventes å bli den tredje største flyplassen i Europa i løpet av 2016. Flyplassen  opplever en vekst utenom det vanlige. Etter årets 8 første måneder har nesten 42,5 millioner reisende reist via den nederlandske hovedstaden. Statistikken viser en vekst på 9,3 prosent mot tilsvarende samme periode i fjor.

Det er også betydelig mer enn sin største konkurrenter Frankfurt (FRA) og Istanbul Atatürk (IST). Frankfurt har hittil i år har hatt ca. 40,8 millioner passasjerer gjennom terminalene noe som tilsvarer en nedgang på 1,7 prosent. Det har også vært en nedgang i  Istanbul Atatürk for første gang siden 2002. Dermed har Schiphol avansert til 3. plass i på Europa-toppen  når det måles i antall reisende. Det er bare Paris Charles De Gaulle (CDG) og London-Heathrow (LHR) som slår Amsterdam. Prognosen for hele 2016 antas å være tilsvarende ved årets slutt,  og forventningen er ca. 63 millioner reisende gjennom Schiphol. Ifølge Schiphol lufthavn skyldes årsaken til økningen prisreduksjoner. Siden 1. april i år, har tariffene (pris for landing, take-off, passasjerer-avgifter) blitt redusert med 11,6 prosent i gjennomsnitt.

«Den solide passasjerveksten opp mot 63 millioner i år reflekterer Schiphol flyplass styrke og posisjon, stillingen kan ikke tas for gitt. Både det politiske- og økonomiske klima er usikkert og våre konkurrenter står heller ikke stille. Dessuten er den kraftige veksten ved Schiphol en utfordringen. Både kapasitet og kvalitet kan komme i ubalanse» advarer Jos Nijhuis, CEO i Schiphol Group.

Utfordring i Frankfurt

I Frankfurt er man også bekymret for utviklingen i den politiske situasjonen. Det var visstnok grunnen til at den tyske flyplassens passasjertall falt med 5 prosent i august sammenlignet med samme måned i fjor, men fjoråret var eksepsjonelt bra.
«Den politiske situasjonen har fortsatt en negativ innvirkning på antall passasjerer. Moderat etterspørsel fra feriereisende resulterte i en nedgang i passasjertrafikken. Spesielt gjelder dette reisemål som Egypt, Tunis og Tyrkia. Nedgangen ble ikke oppveid av den sterke veksten i turisttrafikk til Palma, Ibiza og Kanariøyene, som vokste henholdsvis med 10 prosent og 30 prosent.

Den interkontinentale trafikken til og fra Frankfurt har også blitt svekket på grunn av bekymringer fra turistene. Det er spesielt fra Østen i forhold til den generelle sikkerheten i Europa skriver Fraport AG i sin seneste trafikkrapport. Fraport AG er selskapet som driver den tyske storflyplassen Frankfurt am Main.

Fraport er også majoritetseieren i flyplassen Antalya i Tyrkia. Her falt passasjertallet med hele 38,8 prosent i august isolert, mens hittil i år er nedgangen på 34,7 prosent sammenlignet med de åtte første månedene av 2015.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *