Singapore Changi – verdens beste transittflyplass?

Denne siden kan inneholde links til partnere som støtter oss hvis du handler fra dem.

Jeg hadde nylig et ni timers opphold på Singapore Changi-flyplassen, og før det hadde jeg jo lest at Changi har blitt kåret til verdens beste flyplass flere ganger. Det var derfor med store forventninger jeg tuslet gjennom terminalen etter å ha ankommet med Singapore Airlines fra København tidlig en lørdagsmorgen i mai.

Visste du forresten at det er flere hotell inne på flyplassen? Vi har besøkt Ambassador Transit Hotel i T1 og T2!

Så, er virkelig Changi verdens beste transittflyplass?

Transit på Singapore Changi-flyplassen

Konseptet til Singapore Changi flyplassen er jo veldig opplagt. Siden landet kun strekker seg ut over drøyt 700 kvadratkilometer, så er det heller ikke behov for innenriksflyvninger. Alle avganger og ankomster til og fra Singapore-Changi er altså internasjonale, og det har selvfølgelig en innvirkning på hvordan flyplassen er organisert.

Den er lagt opp til en så grei transfer som overhodet mulig. Ja, det blir ikke særlig enklere enn dette.

Når du lander, så kommer du rett ut i «uren» sone (på utsiden av sikkerhetskontrollen) men på innsiden av passkontrollen. Dermed er transfer lekende lett. Du er alltid i internasjonal sone, med mindre du beveger deg til immigrasjonen og bagasjehallen. Da stemples du inn i Singapore.
Følgelig er også avgang fra Changi veldig lett. Du ankommer flyplassen, sjekker inn bagasje og så beveger du deg til passkontroll for «utstempling» fra Singapore. Da kommer du rett inn på «uren» sone og kan bevege deg fritt der inne, samme som om du skulle ha vært i transfer. Sikkerhetskontrollen gjøres ved hver boardinggate.

Rutenettet til Singapore Airlines er også lagt opp rundt transfer på Changi. Hvis du lander tidlig om morgenen fra Europa, slik jeg gjorde, så er det godt å ha noen timer å slappe av og strekke litt på beina. Før du kanskje setter deg på flyet videre til en annen asiatisk by eller Australia.

Jeg ankom Singapore-Changi grytidlig en lørdagsmorgen, og første stopp på programmet var Silver Kris Lounge i Terminal 3. Der fikk jeg tatt meg en etterlengtet dusj og tok meg en liten matbit. Siden Changi er verdenskjent som en god transferflyplass, så kunne jeg ikke bare sitte i loungen og vente. Det hadde både blitt særdeles langdrøyt, noe som antagelig hadde resultert i at jeg hadde sovna som en dupp. For ikke å snakke om kjedelig. Så her var det vare å brette opp ermene og sette i gang med utforskingen av flyplassen!

Selve flyplassen er delt opp i Terminal 1, 2 og 3. Disse kan alle nås til fots og/eller med tog mellom hverandre. Det er enkelt å ta seg mellom de ulike terminalene, men det kan jo være greit å beregne litt tid da det er store distanser fra den ene enden til den andre.

Terminal 3, som jeg tilbragte mesteparten av tiden min i, fremstod som særdeles ny og fin. Ikke så rart, sett i lys av at det er den nyeste terminalen av de tre. T3 stod ferdig i januar 2008.

Link til kart over Singapore Changi-flyplassen

Sommerfuglhage
Butterfly Garden – T3

Like ved Silver Kris Lounge finnes en sommerfuglhage. Den er utendørs, men med gjerde rundt hele. Det var en vegg av varme som slo i mot meg da jeg gikk «ut» (fortsatt «inne» på flyplassen) men det var veldig godt å puste inn noe annet enn 12 timer gammel resirkulert luft.

Sommerfugler
Sommerfugler

I T2 finner du blant annet Orchid og Enchanted Garden. To grønne lunger midt inne i en travel flyplassterminal. På et vis, så føltes det egentlig ikke som om jeg var inne på en flyplass. Det var veldig annerledes fra alt jeg har opplevd tidligere. Selvfølgelig så jeg den travle businessmannen med kofferten på slep som hastet avgårde til flyet sitt, men stort sett så gikk det veldig rolig for seg. Folk tar seg god tid på Changi, og det merkes. Så hvorfor ikke benytte noe av tiden i en av blomsterhagene?

Orchid Garden - T2
Orchid Garden – T2
Orchid Garden - T2
Orchid Garden – T2
Enchanted Garden - T2
Enchanted Garden – T2
Enchanted Garden - T2
Enchanted Garden – T2

Du finner det meste du trenger mens du venter på flyet videre, på Singapore Changi. Det er flere kinosaler som gratis viser aktuelle kinofilmer, roof-top svømmebasseng (mot en avgift) egne utendørs røykeområder, butikker, restauranter, toalettfasiliteter og store områder med stoler, bord og strømuttak. Det er også gratis WIFI tilgjengelig i alle terminalene.

Det er også flere andre servicetilbud på flyplassen. Blant annet så er det flyplasslounger, transithotell, treningssentre og spa tilgjengelig i de ulike terminalene.

Hvis du er i transit under 24 timer på Singapore Changi, så gå til en informasjonsdisk og få 40 singapore dollar-voucher å handle for! Kan brukes i de fleste butikker, restauranter og duty free. Gjelder ankommende passasjerer med Singapore Airlines og som skal videre innen 24 timer med samme selskap eller datterselskapet Silk Air.

For mer informasjon, gå til Singapore Changis hjemmeside.

Tog mellom terminalene
Tog mellom terminalene
Sunflower Garden, en utendørs terrasse med eget røykeområde - T2
Sunflower Garden, en utendørs terrasse med eget røykeområde – T2

Konklusjon

Alt på Singapore Changi er lagt opp slik at du skal ha en så behagelig transit som overhodet mulig. Jeg tror ikke det er mulig å gjøre det stort enklere enn det de har gjort på Changi. Det varierte servicetilbudet, med alt fra spa, svømmebasseng, kinosaler, butikker og restauranter, gjør at timene praktisk talt flyr avgårde. Om du har en 2 eller 9 timers transit, så ligger alt til rette for en god opplevelse av Singapore Changi.

Featurebildet på toppen av artikkelen er hentet fra Changi Airport Group. Resten av bildene er tatt av artikkelforfatteren.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *