Tyske julemarked i endring

Denne siden kan inneholde links til partnere som støtter oss hvis du handler fra dem.

Det største, det eldste, det med det høyeste treet osv. Hver by har sitt julemarked, med sitt helt spesielle særpreg. Det er rom for fornyelse av den flere hundre år gamle julemarkedstradisjonen. Noen gjør det til sitt særpreg å holde fast i tradisjonene og gjøre det man alltid har gjort. Det gjelder f. eks. i Lübeck, som forresten er et av de mest populære julemarkedene i det nordlige Tyskland. 

Andre byer er i full gang med å gjenoppfinne julemarkedet sitt, og flere av de nye ideene har på kort tid vist seg å være levedyktige. I tillegg er julemarkeder med fokus på lokale tradisjoner populære.

De fleste julemarkeder begynner den første helgen i advent, og varer enten til rett før jul, eller helt til nyttår. Inntil da er det ikke vanskelig å finne Glühwein (tysk gløgg) eller ideer til små og store julegaver. Dette finnes også på markedene i det nordlige Tyskland, og noen av dem vil vi presentere her. Hvert og ett av dem har noe helt spesielt å by på.

Lübeck holder tradisjonene i live

I Lübeck kan man være sikker på at julemarkedet er som det pleier, det vil si: gammeldags på den hyggelige måten. Eventyrskog, pepperkakehjerter og annet julegodteri til barn, og Glühwein til de voksne, lokker mange skandinaviske besøkende hit.

Mange bestiller hotell lang tid i forveien, for å være sikre på å kunne være med når hele den gamle byen stråler i julelysenes glød fra 21. november til 30. desember.

Et særlig trekkplaster er kunsthåndverksmarkedet i Heilig Geist Hospital, et av Europas første alderdoms- og fattighjem, som ble åpnet i 1280. Her utstiller og selger kunsthåndverkere egne produkter i sine boder både den første og andre helgen i advent.

Med ekstratog til julemarked i Quedlinburg

De skjeve bindingsverkshusene danner den perfekte kulisse for Quedlinburgs julemarked. Byen lukter så godt av julestemning at det til og med går ekstratog fra Magdeburg, så også folk fra Berlin og omegn kan være med.

De tre første helgene i advent åpner mange private eiere portene opp til en egen handlegate i sentrum, og i de vakkert pyntede gårdsrommene står kunsthåndverkere og små pop-up-kafeer og Glühwein-boder klare til å ta imot juleglade besøkende.

Hver ettermiddag fra 1. til 24. desember møtes barn og voksne utenfor Klopstockhaus på Finkenherd nedenfor slottet. Den lille flokken følges så rundt mellom kvarterets små julepyntede hus for å finne ut av hvor den lysende julestjernen henger – den viser hvor dagens luke i den levende julekalenderen skal åpnes.

Og hver dag er det åpent i boder med gaver og Glühwein, og i middelalderinspirerte julemarkedsboder på Quedlinburgs historiske markedsplass.

Erotiske julegodter i Hamburg

Når Hamburg presenterer julemarkedet i bydelen Sankt Pauli som «Hamburgs geilster»,behøves vel ingen oversettelse. Julemarkedet Santa Pauli er da også på grensen når det gjelder de tradisjonelle juletradisjonene, men det holder helt og holdent kvarterets ry som frivolt og frekt i live. På Santa Pauli finner man f.eks. – som på ethvert julemarked med respekt for seg selv – de fineste resultater av julens håndlagde snekkerkunst: på Sankt Paulis julemarked er det bare dildoer som selges, og ikke julepyramider og nøtteknekkere. Sankt Paulis historie som et levende musikksted er også en del av julemarked-programmet – med live-konserter på scenen på Spielbudenplatz hver kveld.

Holy Shit Shopping på juleturné

Samme idé, fire byer, hundre unge designere med egne produkter og en mengde handlende. Det er kjennetegnene til Holy Shit Shopping.

Holy Shit Shopping er et slags pop-up-julemarked, som ved juletider slår seg ned i Berlin, Köln, Hamburg og Stuttgart. Her kan man kjøpe mote, smykker, møbler, kunst, fotografi, litteratur og delikatesser direkte fra designerne og produsentene.

Og få noe å spise og drikke ved pop-up matboder samtidig.

Første helgen i advent (26.-27. november) er markedet i Köln, i Sartory Säle på Friesenstraße 44-48. I Berlin er det andre helgen i advent, i Berliner Kraftwerk, Köpenicker Straße i bydelen Kreuzberg. I Stuttgart tredje helgen i advent, i Phoenixhalle i Römerkastell, Naststraße 43-45, og i Hamburg fjerde helgen i advent, i Messehalle B1, Karolinenstraße.

Med båt og fakkeltog til Spreewaldweihnacht

Første og andre helgen i advent kan du bli med på seilas i de tradisjonelle båtene «Spreewaldkahn» til Spreewaldweihnacht i Lehde. Lehde er en av de små opprinnelige landsbyene i Spreewald, det store området syd for Berlin, hvor sorberne, et slavisk mindretall, bor.

Turen begynner i «Kahn»-havnen i Lübbenau, hvor der serveres røykt fisk og Grog. Deretter seiler båtene i rolig tempo gjennom vinterlandskapet – med gjestene godt pakket inn i tepper og med dampende Glühwein i koppen, helt til friluftsmuseet i Lehde, hvor besøkende får oppleve ekte sorbiske juletradisjoner.

Deltagerne blir invitert inn i museumsgårdene, til en julefest som blir feiret på samme måte som for 100 år siden, og ”beboerne” spinner, lager gåsedun, baker og gjør det roterende ”juletreet” klart; en slags julepyramide som er pyntet med gran.

Man kan seile i «Kahn» tilbake til Lübennau, eller man kan gå den korte veien i flokk og fakkeltog.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *