Ut på tur, igjen. Denne gangen halvveis til Nordpolen, nærmere bestemt Svalbard og Longyearbyen. Litt uvant var det selvfølgelig å svinge til venstre i stedet for høyre etter sikkerhetskontrollen, men det må man vel leve med. Sist tur var tidligere i år, i februar. Da ble vi godt kjent med @RoadKing med frue, etter 8-10 timer sammen i loungen for å vente på neste mulige fly. Etter å ha stått opp alt for tidlig for å dra til flyplassen var det helt ok med en liten frokost i innlandsloungen - og for én gangs skyld var det ikke spesielt fullt der, heller. Etter å ha snust litt på grøten - en matrett som alltid lukter bedre enn den smaker - forsynte vi oss med noen skiver med ost og skinke, juice og te. Og ettersom det kjentes ALT for fornuftig ut, måtte vi ta en runde til for å hente et par glass vin, selv om det strengt tatt fortsatt var frokosttid. Unnskyldning? Det ER mye lettere å sovne på flyet med litt vin i bånn... Flighten, som er direkte via Tromsø, var ikke så avskrekkende full, heldigvis. Og vi var til og med rimelig sikre på at bagasjen vår hadde tenkt seg på samme fly som oss - vi kunne nemlig se at den lå og ventet på å komme om bord. Vi hadde forsøkt oss med D og F på første rad, men tror du ikke noen hadde funnet ut at de skulle sitte i midten, da? Og det til tross for at det var hele 14 av 33 ledige seter på de første 6 radene. Til og med 2 tresetere som var helt tomme! Makan! Så sosiale følte vi oss i grunnen ikke, så vi flyttet oss noen rader bakover i stedet, og trøstet oss med litt potetgull og vin på bakerste rad i plus... Flyturen til Tromsø gikk i et strålende vær, men sånn er det vel stort sett over skyene. Fartøysjefen var veldig glad å fortelle om steder som vi passerte nordover, thumbs-up!
God tur, blir spennende å lese om Svalbard! Har selv en tur opp dit om en knapp måned så her følges det med for gode tips
Tromsø skal jeg ha hørt er halvveis mellom Oslo og Nordpolen. Men nok om det Ha en flott tur til Svalbard! God tur
God tur folkens. Vi fikk dosa vår i gullstua den gangen ja, men med trivelig selskap gikk jo timene fort da
Stygt redd for at Nordpolen er dobbelt så langt unna Tromsø i forhold til Oslo. Det er nok bare et uttrykk tipper jeg... (Svalbard derimot er nærmere Nordpolen enn Oslo)
Har vært der, men det ble liksom egentlig ikke huket av Bucket-listen. Det var "all work and no play" for min del, selv om jeg riktignok bodde på "Mary-Anns Polarrigg". Akkurat det kan jeg ettertrykkelig stryke av Bucket-listen
Var der i våres og var veldig bra. Ikke glem at du får både coop- bonus og Amex- uttelling ved kjøp av alkohol på Nordpolet. Får du tid så vil jeg absolutt anbefale å prøve ut armagnac- samlingen til Karlsberger
Oslo ligg på ca 60° nord, Tromsø straks sør for 70°, LYR like nord for 78°, og Nordpolen på 90°. Jorda er ganske lik meg, altså litt tjukkare rundt ekvator, men om vi er generøse i avrundingane, og eg ikkje huskar heilt feil, kan vi seie at kvar breddegrad er ca 60 nautiske mil (60 minutt). Då skulle vi vere halvvegs til Nordpolen etter passering 75° nord, ca 175-180 nm sør for LYR. Tom innanlandslounge? Photoshopped! God tur!
Flyturen fra Tromsø og nordover var helt ok. Vi oppdaget at det var en Mikkeller-øl tilgjengelig vi ikke hadde smakt før, en lager med navn Organic Dreams. Selvfølgelig måtte vi smake! Og - lo and behold - en lager som faktisk smaker noe! Hurra for kvalitetsøl! Men sånn for øvrig var utsikten egentlig bare sånn passe, med mindre man er veldig glad i å se oversiden av et jevnt skydekke. Vel fremme dukket vi ned under skydekket, og der var plutselig Svalbard i klassisk svart-hvitt. Det er nesten rart hvor lite farge det er i landskapet, bortsett fra det vi mennesker har introdusert. Men der tar vi til gjengjeld igjen! Longyearbyen følger nemlig samme fargeskjema som vi er vant med fra for eksempel Tromsø - farger er fint! Når det er sagt, er det jo langt hjem. Og med dagens overskrifter på nrk.no er vi ikke egentlig sikre på hvor velkomne vi er, når alt kommer til alt.....
Dagens lunsj var på Kroa. Her ser det akkurat likt ut som for over 20 år siden, men det passer jo inn her oppe, da - med drivved og selskinn. Og ja, amerikansk pizza på akkurat samme måte som alltid - litt svampete bunn, men mengder av fyll. Ciabatta med laks og eggerøre var derimot en svært hyggelig overraskelse - kanskje av de bedre lakse-sandwichene vi kan huske!
Ser ut som en fin tur så langt, masse plass i loungen, grei flytur og god mat ved ankomst. Kan ikke klage på første dagen på reisefot da. Riktig god tur videre, nyt det høye nord
Dette er en av flere grunner til at jeg normalt holder meg unna rad 1. Er det en rad der risikoen er stor for å få en i midten så er det der. Artig å se bilder fra Kroa igjen. Jeg jobbet mye på Svalbard i perioder på begynnelsen og midten av 2000-tallet og Kroa er i alle fall lett å kjenne igjen. Nå er det faktisk såpass lenge siden jeg har vært der og har fått det såpass på avstand (ikke like morsomt å jobbe der oppe som å være turist...) at jeg nå kunne ha tenkt meg en tur tilbake, om ikke annet for å ta med madamen og mimre litt. Fortsatt god tur!
Hvalbiffen der er faktisk himmelsk! Anbefales. Har spist en del hval, men ingen over, ingen ved siden av denne.
Tidligere når vi har besøkt Longyearbyen har vi bodd både på Radisson, Funken og Basecamp - men denne gangen tenkte vi at vi skulle prøve ett av de nye hotellene som har vokst opp de siste årene; Svalbard Hotell Polfareren. Hotellet ligger langs gågata, rett ved siden av Kroa, så man kan i alle fall ikke klage på plasseringen. Interiørmessig er det litt «Stordalen møter nordisk minimalisme med snev av isbjørn», egentlig ganske lekkert og samtidig veldig riktig for Svalbard.
Hvis du er innom Longyearbyen, så er et besøk på Karlsberger Pub rett og slett obligatorisk. Sånn er det bare. Om ikke annet, så for å beundre det helt avsindig imponerende utvalget av dyrebare dråper (som for så vidt er mindre dyre enn på fastlandet, men ikke mindre dyrebare av den grunn - sort of...). Karlsberger ligger på hjørnet av Lompen-senteret, og det pleier å bli bra fullt der utpå kvelden...
Når man skal ha en bedre middag i Longyearbyen, er det på mange måter helt naturlig å tenke på Huset som et førstevalg. Vi har vært her mange ganger før, og maten holder alltid god kvalitet. Denne gangen fikk vi en telefon et par dager i forveien, med beskjed om at de hadde en booking for 40 personer i restauranten på samme tid - om vi kanskje heller ville sitte i vinkjelleren, som vi i så fall ville dele med et selskap på 6 personer? Med tanke på at Huset har en legendarisk vinkjeller (totalt over 15.000 flasker, men selvfølgelig ikke alle på «nærlager» i hovedbygget) som siden 2006 har fått Award of Excellence/to vinglass fra Wine Spectators (nest høyeste utmerkelse - som to michelinstjerner, bare for vinkjelleren) var det ikke vanskelig å takke ja til akkurat det. Og vinkjelleren er virkelig verd et besøk. Et nydelig innredet lokale - perfekt til vinsmakinger, selvsagt - med verdens vakreste dekorasjoner, meter på meter med vinhyller og spennende flasker. Ettersom det skal være en nogenlunde overlevelig temperatur er det bare rødvins- og portvinsflaskene som får plass akkurat her, men det kan vi leve med! Og middagen startet med et glass av denne:
Maten på Huset var som alltid spennende, og med fokus på råvarer fra Svalbard og Norden forøvrig. Vi smakte oss igjennom blomkålsuppe med trøffelolje, brioche med brunostsmør, sprøstekt svineterrine med eple og tangtaco med kongekrabbe - alt sammen med nydelig følge, fra champagne (Roederer), cider og riesling. Deretter fulgte reinsdyrtartar med lokalt øl, jordskokk-krem med rogn og pinot gris og en liten sorbet med multer og gransirup for å rense ganen før «hovedrettene». En riesling fra Dönnhoff matchet godt opp til kokkenes egenfiskede torsk med krabbebisque, og en shiraz fra Australia stod nydelig til et stykke reinsdyrfilet som kunne vært spist med sugerør, om man ville. Helt til slutt fikk vi servert en Nederburg late harvest til et par små desserter - først en pannekakeaktig sak med hjemmelaget is og syltet sitronskall (en nydelig kombinasjon), og deretter varme bjørnebær med en matchende sorbet og saus tilsmakt med lakris. Sistnevnte var kanskje ikke den vi kommer til å huske lengst..