Test: Huset Restaurant på Svalbard

Huset restaurant Svalbard

Denne siden kan inneholde links til partnere som støtter oss hvis du handler fra dem.

Huset Restaurant på Svalbard byr på nordiske smaker, med innslag av lokale råvarer i kombinasjon med vinkjelleren som er blant Skandinavias største med over 20.000 flasker.

Vi besøkte Huset i starten av mars som er starten av høysesongen og dermed ble det booket restauranter og aktiviteter i god tid. Det var derfor relativt overraskende hvor glissent belegget var på både Huset og Funktionærmessen som er en annen kjent restaurant på Svalbard.

Huset restaurant Svalbard
Huset restaurant Svalbard

Huset ligger et stykke fra Longyearbyen sentrum så det anbefales å ta en taxi opp og ned. Lokalene er moderne, men koselige. På veggen innerst i lokalet henger et isbjørnskinn.

Huset restaurant Svalbard
Menyen for vinter 2017 på Huset restaurant Svalbard

Denne vinteren må du ut med 1200 kroner for å få alle syv rettene:

Sjøkreps fra Tromsø med dill og pære

Storkobbe fra Svalbard med sjøgress og karse

Sellerirot med løjrom fra Kalix

Torsk fra Svalbard med potet og purreløk

Reinsdyr fra Svalbard med kål og Västerbottensost

Reinsdyr fra Lappland med løk og smør

Jordskokk og kjørvel med crème frâiche fra Sønderhaven Gårdsmejeri

Vi gikk for en femretter til 1000 kroner og da tok de bort storkobbe og reinsdyr fra Svalbard. Nabobordet gikk all-in, men da vi delte en taxi ned igjen til byen fikk vi høre at vi ikke hadde gått glipp av noe.

Huset restaurant Svalbard
Sommelierens anbefalinger fra vinkjelleren

Husets vinkjeller består av over 20.000 flasker og 1300 titler. Husets vinkart har siden 2006 hatt to glass med utmerkelsen Best of Award of Excellence fra Wine Spectator. Det anbefales å kjøpe en drikkepakke til henholdsvis 750 eller 950 kroner avhengig av hvilken meny du går for.

Huset restaurant Svalbard
Som en appetittvekker ble det servert rypehjerte. Dette er tre halve hjerter.
Huset restaurant Svalbard
Sjøkreps fra Tromsø

Første rett fra menyen var sjøkreps fra Tromsø servert med dill og pære. Lekkert presentert og god smak.

Huset restaurant Svalbard
En hvilerett bestående av brød presentert som et fuglerede og krydret reinsdyrlår.
Huset restaurant Svalbard
Sellerirot

Selleriroten var overraskende god og det de har gjort riktig på alle rettene er å kombinere det bløte med noe crispy. Det gjør retten spennende å spise. For de spesielt interesserte kan jeg nevne at de fleste tallerkene er fra den norske porselensleverandøren Figgjo.

Huset restaurant Svalbard
Torsk fra Svalbard

Så kom det en torsk fra Svalbard servert med potet og purreløk. Jeg er vanligvis ikke en stor torskeelsker, men dette var godt.

Huset restaurant Svalbard
Hvilerett, en søt drikkeyoghurt.
Huset restaurant Svalbard
Reinsdyr fra Lappland

Reinsdyret var nok det jeg gledet meg mest til å prøve. Tilbehøret her var løk presentert på tre forskjellige måter. Smaken var aldeles fortreffelig.

Huset restaurant Svalbard
Nok en hvilerett, denne gangen en kjedelig is.
Huset restaurant Svalbard
Jordskokk og kjørvel

Til slutt en jordskokk og kjørvel med créme fraiche fra Sønderhaven Gårdmejeri i Danmark. Dette var etter min smak også kjedelig. Isen til høyre var smakløs, mens pureen i bunn smakte veldig mye.

Sommelieren vi hadde var fra Bergen og veldig dyktig. Hun ga oss en god innføring og begrunnelse for alle vinene som ble valgt ut til rettene våre og alle fem var en super match. Drikkepakken anbefales å velge, spesielt hvis man er få personer. Det blir dog skjenket relativt små glass og selv om vi var 5 stk som i utgangspunktet burde være akkurat passe for å tømme en flaske tok hun med seg en god desiliter av hver vin tilbake på kjøkkenet. Det skal ikke være nødvendig når man betaler 750 kr for fem glass på en avgiftsvennlige øyen.

Til slutt en liten video som presenterer Svalbard og Huset, som har 73 poeng på White Guides liste over beste restauranter i Norden:

Oversikt

Mat

Drikke

Service

Verdi

Overall Rating

Konklusjon

Huset er en opplevelse jeg ikke ville vært foruten, men det gjenstår noen småting for å få toppkarakter. Vinen ble matchet perfekt til maten vi fikk, men det blir trukket for lite i glassene. Maten var meget bra og jeg vil igjen trekke frem kombinasjonen av bløtt og crispy som virkelig gjorde seg. Servicen er veldig god og du føler deg velkommen og tatt vare på, men for 1750,- per person er det ikke hit man kommer for å få mest for pengene. Allikevel kan jeg virkelig anbefale en tur til det som jeg vil si er Svalbards beste restaurant.

4.5

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *