Flyselskapenes beste vinkjellere i luften

Denne siden kan inneholde links til partnere som støtter oss hvis du handler fra dem.

Hvert år arrangerer det britiske magasinet Business Traveller en konkurranse om hvilket flyselskap som serverer de beste vinene i sine First- og Business Class. Flyselskapene blir invitert til å sende inn vinkartene sine og en fagjury avgjør hvem som serverer de beste vinene.

Nå er resultatet for 2015 klare, og under en stor gallamiddag i London i dag, i forbindelse med reisemessen Business Traveller Show vil prisene bli utdelt.

Følgende flyselskaper har sendt inn oversikt over hvilke viner de serverte i 2015: Aer Lingus, Aeroflot, Air Astana, Air Berlin, Air Canada, Air France, Air Serbia, Air Seychelles, Alitalia, American Airlines, ANA, Austrian Airlines, British Airways, Brussels Airlines, Cathay Pacific, Croatia Airlines, Delta Air Lines, El Al, EVA Air, Finnair, Garuda Indonesia, Jetstar, Kenya Airways, KLM, Korean Air, LATAM, Lufthansa, Malaysia Airlines, Philippine Airlines, Qantas, Qatar Airways, South African Airways, SAS, Singapore Airlines og Virgin Atlantic.

Som man ser er det flere av de store selskapene som ikke deltar her. For eksempel er verken Asiana, United, Emirates eller Thai Airways å finne blant deltakerne.

I juryen satt vinekspertene Charles Metcalfe, Tim Atkin, Oz Clarke og Peter McCombie,

Og slik ser resultatene ut:

Beste rødvin i First Class:
baron-philippe-de-rothschild-chateau-clerc-milon-pauillac 2007Gull medalje: Korean Air – Château Clerc Milon 2007, Bordeaux, Pauillac, Médoc, Franrike
Sølvmedalje: American Airlines – Lavau Châteauneuf du Pape 2011, Rhône Valley, Frankrike
Bronsemedalje: Malaysia Airlines – E Guigal Côte-Rôtie Brune et Blonde de Guigal 2010, Rhône Valley, Frankrike

Vinneren får 88-90 poeng på Parker sin bedømmelse og det er meget bra. Det er det kjente vinhuset Baron Philippe de Rothschild som står bak vinen. Den kan fåes kjøpt på Vinmonopolet, men ikke i 2007. Dog koster en flaske av årgang 2010 980 kroner, i årgang 2011 600 kroner og i årgang 2012 500 kroner. At det er viner fra Rhone som kommer på andre og tredjeplass overrasker noe, da viner fra Rhone generelt er lettere enn for eksempel Bordeaux og når man kommer opp i 39 000 fot, vil smaksløkene bli endret slik at ting smaker lettere enn om man var på bakken. For eksempel serverte Qatar Airways Tommasi Amarone i sin First Class. Amarone er jo populære viner, men mange av de mest kjente vin-toppene er ikke særlig begeistret. Det kan være grunnen til at denne ikke kom med på listen. Selvfølgelig kan det også finnes andre årsaker, men hadde det vært avstemming blant «vanlige» vindrikkere, hadde kanskje resultatet blitt anderledes?

 

Beste hvitvin i First Class:
Gullmedalje:
British Airways – Domaine d’Ardhuy Corton Charlemagne 2009, Burgundy, Frankrike
Sølvmedalje: Qantas – Oakridge 864 Chardonnay, Willowlake Vineyard Block A6 2012, Yarra Valley, Australia
Bronsemedaljer (delt): Garuda Indonesia – Vasse Felix Chardonnay Margaret River 2013, Australia og Qatar Airways – Saint Clair Family Estate Pioneer Block 21 Sauvignon Blanc 2012, Dillons Point, Marlborough, New Zealand

Vinneren av de hvite vinene, finner man dessverre ikke på Vinmonopolet. Men priser i utlandet ligger på ca 800 kroner per flaske. Den har gått 90 poeng i bedømmelse hos den kjente vineksperten Robert Parker som ofte brukes som en indikator på viners kvalitet.

Beste Champagne i First Class
Gullmedalje:
Garuda Indonesia – Champagne Billecart-Salmon Cuvée Nicolas François Billecart 1999, Frankrike
Sølvmedalje (delt): American Airlines – Champagne Louis Roederer Brut 2008, Franrike og Korean Air – Champagne Perrier-Jouët Belle Epoque Blanc de Blancs 2004, Frankrike
Bronze Medal: Singapore Airlines – Champagne Dom Pérignon Vintage 2004, Frankrike

Mange av oss var kanskje overrasket over å se hvilken vin som vant denne kategorien. Spesielt foran Perrier-Jouët Belle Epoque og Dom Pérignon som begge er kjente klasse-champagner. Så undrer det oss også litt at ikke Krug Grand Cuvee som serveres både hos ANA og Qatar og Comte de Tattinger som blant annet ble servert hos Lufthansa ikke kom på medaljeplass.

Vinneren av denne kategorien fås kjøpt på Vinmonopolet. Sågar i samme årgang. Der koster den 719 kroner. Den fås også i 2012 årgang og da koster den 1 260 kroner. Så kanskje man burde kjøpe inn et par flasker så lenge de har 1999 igjen på lager?

Beste dessertvin i First Class
yquem 2008Gullmedalje:
Qatar Airways – Château d’Yquem 2008, Sauternes, Bordeaux, France
Sølvmedalje (delt): Singapore Airlines – Taylor’s 20 Year Old Tawny Port, Douro, Portugal og Qantas – Seppeltsfield Paramount Rare Tokay, Rutherglen, Australia
Bronsemedalje: Cathay Pacific – Ramos Pinto RP10, 10 Years Old Tawny, Quinta da Ervamoira, Portugal

Det var vel neppe noen stor konkurranse i denne klassen. Qatar Airways serverte denne fantastiske vinen i en periode i 2015, men gjør det dessverre ikke lenger. Vinen er en av verdens mest kjente dessertviner, og er samlerobjekter som er vanskelige å få tak i og som koster mye penger. Vinmonopolet har for tiden årgang 2011 til salgs av denne vinen for den nette pris av kr 3 600 kroner per helflaske.

Vi finner det kanskje litt rart at ikke Asiana sine Canadiske Inniskillin Ice Wines slo en av portvinene i medaljekampen. Men her er absolutt mye godt. Inniskillin serveres av Korean Air i Business Class, så det kan være derfor den ikke kom med her i denne delen av konkurransen.

En tokayer laget i Australia høres også spennende ut. Dessverre ukjent for oss, og finnes heller ikke på Vinmonopolet. Tokayer får nok de fleste av oss til å tenke på Ungarn.

Beste vinutvalg First Class:
Gullmedalje: Singapore Airlines
Sølvmedalje: Qatar Airways
Bronsemedalje: Korean Air
God omtale: Cathay Pacific og Qantas

Beste vinkart-presentasjon First Class: Cathay Pacific

Beste vinkart-presentasjon Business Class: El Al

Beste rødvin i Business Class:
Gullmedalje: EVA Air – The Islander Estate Old Rowley 2014, South Australia
Sølvmedalje: Aer Lingus – Saint-Joseph “Les Challeys” 2013, Delas Frères, Rhône Valley, Frankrike
Bronsemedalje (delt): Air Astana – Casa Silva Reserva Cuvée Colchagua Carmenere 2013, Rapel Valley, Chile og Air Canada – H J Fabre Malbec 2014 Barrel Selection, Fabre Montmayou, Argentina

Beste hvitvin i Business Class:
Gullmedalje: Jetstar – Church Road Grand Reserve Chardonnay 2013, Hawke’s Bay, New Zealand
Sølvmedalje: British Airways – Condrieu “Les Ravines” 2013 Domaine Rémi Niero, Rhône Valley, Frankrike
Bronsemedalje: American Airlines – Ürziger Würzgarten Kabinett 2009, SA Prum, Mosel, Tyskland

Beste Champagne i Business Class:
Gullmedalje (delt):
Philippine Airlines og Singapore Airlines – Champagne Charles Heidsieck Brut Réserve, Frankrike
Sølvmedalje: EVA Air – Champagne de Castelnau Brut 2002, J M Cazes Selection, Frankrike
Bronsemedalje: Cathay Pacific – Champagne Cuvée William Deutz 2000, Frankrike

Beste dessertvin i Business Class:
Gullmedalje: Jetstar – De Bortoli “Old Boys” 21 Year Old Barrel Aged Tawny, NV, Australia
Sølvmedalje (delt): Korean Air – Inniskillin Ice Wine Vidal 2012, Vincor, Niagara Peninsula, Canada og Austrian Airlines – Weingut Kracher Cuvée Beerenauslese 2012, Burgenland, Neusiedlersee, Østerrike
Bronsemedalje: Singapore Airlines – Taylor’s 10 Year Old Tawny Port, Douro, Portugal

Beste vinutvalg totalt sett i Business Class:
Gullmedalje: Eva Air
Sølvmedalje: Cathay Pacific
Bronsemedalje: Singapore Airlines

Beste vintilbud total sett:
Gullmedalje:
Singapore Airlines
Sølvmedalje: Cathay Pacific
Bronsemedalje (delt): Korean Air og Qantas
God omtale: Qatar Airways

Allianse med best vintilbud: OneWorld

Her er jo mange godbiter, men du skal ikke regne med at du vil finne alle disse vinene hos flyselskapene den dag i dag. Flyselskapene bytter ofte på vinutvalget, men vi får jo stole på at de har dyktige folk til å velge ut vinene slik at vi som passasjerer kan nyte deilig vin når vi flyr.

Har du en favorittvin du har fått servert på et fly? Vær gjerne med å diskutere vin på fly i vårt forum hvor diskusjonen allerede er i gang om du følger denne linken.

 

Kilde: Business Traveller (du finner deres historie på denne linken)
Hovedbilde: Commons.Wikipedia.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *