Hilsener! Først og fremst beklager jeg min norske, siden det ikke er morsmålet mitt. Jeg planlegger å åpne en butikk i mitt land som vil selge importerte oster fra hele verden, som også inkluderer Norge! Under min forskning snublet jeg på dette kartet over ulike europeiske oster (bilde vedlagt). Nå vil jeg gjerne vite om disse norske oster som vises nøyaktig representerer de beste ostene fra Norge? Hvis ikke, ville jeg være mer enn glad for å høre forslag fra andre norske oster. Takk!
Hei! Kraftkar har flere ganger vunnet VM i ost, så den er bra. Om du får tak i den er ikke godt å si, de er veldig ofte utsolgt. De andre ostene på kartet er mer industripreget, men alle tre er typisk norske. Jarlsberg er jo ganske "vanlig" gulost, så den trenger du ikke. Det er mange gårdsysterier i Norge etterhvert, så du kan finne veldig mange spennende varianter om du leter litt. Noen tips: http://hitragardsmat.no/produkter/ http://www.ysteri.no/ Alle godkjente lokale spesialiteter: https://www.matmerk.no/no/spesialitet/spesialitet-godkjente-produkter Lykke til!
Jarlsberg regnes som en delikatesse i USA visstnok.. er enig i at den er mye bedre enn Norvegia, som er smakløs Jarlsberg er kanskje bedre kjent utenfor Norge enn mye av det andre vi produserer. https://en.wikipedia.org/wiki/Jarlsberg_cheese See also: https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Norwegian_cheeses I would say that if you have norwegian cheeses you have to have Brunost (Brown cheese) (link from wikipedia)
Jarlsberg eksportost er vel også i blant lagd av utenlands mjølk, og slik sett ikkje norsk ost. Sjekk norsk gardsost, ostvm sine heimesider. Mine anbefalinger er tingvoldost, Ålan Gård, lille bo, avdem, Eiker etc http://norskgardsost.blogspot.com/p/ysterier.html?m=1 Eventuelt stikk på bergen matfestival eller OsteVM i bergen i november
Jarlsberg vellagret er nå ikke så aller verst vil jeg si, om aldri så industripreget, men kommer selvfølgelig til kort mot mye annet snadder som finnes
Av type gulost er det ikke mange som slår Jarlsberg. Muligens noen nederlandske, men når du ser hva som selges av Jarlsberg så er det jo fordi noen liker osten. Av brunost så finnes det sikkert 10-talls varianter her på berget, nok å velge mellom, og mange med distinkte smaker.
Synes Tine sine oster er en fin innføring i det vi har her, alle med jevnt høy kvalitet mtp råvarer i forhold til utlandet. Det mest interessante synes jeg er (i synkende rekkefølge): Balsfjordost (evt. andre geiteoster) Brunost (Misværost kalles "karamel käse" i Tyskland. Pass på: lages av ren laktose) Gamalost (fæle oster er populære som en kuriositet) Gräddost (ja det fins folk som liker kommersiell, mild ost - kommer litt an på hvilket marked du går etter på butikken) Ridderost (evt. Vellagret) Norvegia (evt. Vellagret - mange liker mild ost også!) Jarlsberg (evt. Vellagret)
Kraftkar går for å være verdens beste blåmuggost og har som nevnt over vunnet oste-vm. Og god er den absolutt. Før vm-gull var den ofte å finne på mega-butikker på nord-møre. Nå er det vel litt vanskeligere. Ellers er det vel brunost som kanskje er det mest spesielle norske. Husker da jeg gikk på skole i Tyskland og hadde med brødskive med brunost. Det syntes folk var ekstremt sært
Munkebyost har jeg hørt god ord om, uten at jeg har smakt den selv. Ellers kan jeg anbefale ost fra produsenten «Den Blinde Ku»
Her tenker jeg @ValdresBjarne er den som skal uttale seg på vegne av alle oss IFere ... Han reiste tross alt til verdens vakreste by for å delta på Ostefestival ... noe som kvalifiserer til Expert .. . i tillegg har jeg en mistanke om at han også produserer ost, er han da inhabil? Vurdering: NEI (han produserer vel øl også)
Eiker sin holtefjell, gjerne vellagret versjon "xo" Wangensten Valdres ost sin Bufar, en norsk versjon av Beaufort. K
De hadde en tragisk brann i vår, det meste brant opp dessverre. http://denblindeku.no/ Edit: de er i gang med å bygge opp igjen, men det kommer nok til å ta litt tid.
Produserer ikkje ost, kun øl! Men er over middels interessert i ost og har dømt det ved fleire anledninger