Denne siden kan inneholde links til partnere som støtter oss hvis du handler fra dem.
Huset Restaurant på Svalbard byr på nordiske smaker, med innslag av lokale råvarer i kombinasjon med vinkjelleren som er blant Skandinavias største med over 20.000 flasker.
Vi besøkte Huset i starten av mars som er starten av høysesongen og dermed ble det booket restauranter og aktiviteter i god tid. Det var derfor relativt overraskende hvor glissent belegget var på både Huset og Funktionærmessen som er en annen kjent restaurant på Svalbard.
Huset ligger et stykke fra Longyearbyen sentrum så det anbefales å ta en taxi opp og ned. Lokalene er moderne, men koselige. På veggen innerst i lokalet henger et isbjørnskinn.
Denne vinteren må du ut med 1200 kroner for å få alle syv rettene:
Sjøkreps fra Tromsø med dill og pære
Storkobbe fra Svalbard med sjøgress og karse
Sellerirot med løjrom fra Kalix
Torsk fra Svalbard med potet og purreløk
Reinsdyr fra Svalbard med kål og Västerbottensost
Reinsdyr fra Lappland med løk og smør
Jordskokk og kjørvel med crème frâiche fra Sønderhaven Gårdsmejeri
Vi gikk for en femretter til 1000 kroner og da tok de bort storkobbe og reinsdyr fra Svalbard. Nabobordet gikk all-in, men da vi delte en taxi ned igjen til byen fikk vi høre at vi ikke hadde gått glipp av noe.
Husets vinkjeller består av over 20.000 flasker og 1300 titler. Husets vinkart har siden 2006 hatt to glass med utmerkelsen Best of Award of Excellence fra Wine Spectator. Det anbefales å kjøpe en drikkepakke til henholdsvis 750 eller 950 kroner avhengig av hvilken meny du går for.
Første rett fra menyen var sjøkreps fra Tromsø servert med dill og pære. Lekkert presentert og god smak.
Selleriroten var overraskende god og det de har gjort riktig på alle rettene er å kombinere det bløte med noe crispy. Det gjør retten spennende å spise. For de spesielt interesserte kan jeg nevne at de fleste tallerkene er fra den norske porselensleverandøren Figgjo.
Så kom det en torsk fra Svalbard servert med potet og purreløk. Jeg er vanligvis ikke en stor torskeelsker, men dette var godt.
Reinsdyret var nok det jeg gledet meg mest til å prøve. Tilbehøret her var løk presentert på tre forskjellige måter. Smaken var aldeles fortreffelig.
Til slutt en jordskokk og kjørvel med créme fraiche fra Sønderhaven Gårdmejeri i Danmark. Dette var etter min smak også kjedelig. Isen til høyre var smakløs, mens pureen i bunn smakte veldig mye.
Sommelieren vi hadde var fra Bergen og veldig dyktig. Hun ga oss en god innføring og begrunnelse for alle vinene som ble valgt ut til rettene våre og alle fem var en super match. Drikkepakken anbefales å velge, spesielt hvis man er få personer. Det blir dog skjenket relativt små glass og selv om vi var 5 stk som i utgangspunktet burde være akkurat passe for å tømme en flaske tok hun med seg en god desiliter av hver vin tilbake på kjøkkenet. Det skal ikke være nødvendig når man betaler 750 kr for fem glass på en avgiftsvennlige øyen.
Til slutt en liten video som presenterer Svalbard og Huset, som har 73 poeng på White Guides liste over beste restauranter i Norden:
Legg igjen en kommentar