Guide: 7 tips til bedre bilder fra fly

Denne siden kan inneholde links til partnere som støtter oss hvis du handler fra dem.

Det er sikkert mange av oss som har sett flotte landskap ut av vinduet på flyet, og tenkt «jeg tar et bilde». I ettertid viser det seg at det er vanskelig å ta gode bilder gjennom flyvinduet. Les videre, og få 7 tips til bedre bilder fra fly.

De 7 tipsene har vi fått fra den islandske landskapsfotografen Páll Jökul. Du kan se flere av hans flotte bilder på hans hjemmeside.

London City Airport (foto: Henrik Olsen)

Tips nummer 1:

Lek med farger, lys og skygger for å tilføye dybde til bildet ditt. Skyer kan gi et spennende mønster på bakken. På Island kan kontrastene mellom et snødekket landskap og elver eller innsjøer skape et godt bilde. De sorte sandstrendene eller en steinete kystlinje mot det blå Atlanterhavets bølger. Når bakken langsomt skifter farge fra de brune og gule høst- og vinterfargene, kan du se det grønne dukke opp – for eksempel på mosekledte lavafelter.

Tips nummer 2:

Bruk «tredjedelsregelen»: Skap balanse mellom himmelen og bakken: 1/3 himmel mot 2/3 bakke fungerer bra på et bilde. Når du er i luften og kun kan se himmelen og/eller skyene, kan du bruke vingen og motoren som en fremtredende del av bildet.

Tips nummer 3:

Inkluder en del av flyets vinge i bildet, så landskapet virkelig skiller seg ut. Vinduet kan også skape en fin ramme for landskapet. Når du fotograferer bakken under deg vil vingen peke diagonalt oppover i bildet, noe som skaper en forbindelse mellom flyet og landskapet under.

Tips nummer 4:

Når du tar bilde av en fin solnedgang/soloppgang fra flyet, bør du bruke blenderprioritet eller manuelle innstillinger for å få best mulige resultater. Hvis det er mørkt, justerer du ISO til 800-1200. Den gylne timen før og etter solnedgang eller soloppgang kan være relativt lang på Island, særlig om vinteren, på grunn av solens lave vinkel. Lyset fra solnedgangen kan bli værende og gi opp til to timer med vakre gylne, rosa, røde og lilla farger, helt til nattens mørkeblå farger tar over helt.

Tips nummer 5:

For å redusere blendende lys på bildene du tar gjennom vinduet på flyet, kan du holde objektivet tett inntil vinduet, eller skygge for lyset med hånden, så refleksjonene ikke kommer inn mot linsen. Utnytt LED-lysinnstillingene på de nye 737 MAX for hjelp til å ta bilder i mørket, ved å vente til lyset i kabinen er satt i nattstilling.

Tips nummer 6:

Fotografering av nordlys fra et vindu på fly krever bruk av stativ, akkurat som du ville brukt på bakken. Ved å stille inn kameraet til ISO 2500-4000 og bruke f/2.8 eller lavere med 5-10 sekunders lukkertid, burde du kunne fange noe nordlys på film. Prøv å få kameralinsen helt opp mot vinduet, for å minimere blending.

Tips nummer 7:

Et siste tips: Hvis du planlegger å ta bilder gjennom vinduet, er det best å sitte på venstre side av flyet. Du slipper å vri kroppen for å ta bilder, og enklere å få en fin innramming av bildet.

Mountain View – USA (foto: Henrik Olsen)

Forsidefoto: Hover Dam – USA (foto: Henrik Olsen)

Denne artikkelen er opprinnelig skrevet av Henrik Olsen på vår søsterside insideflyer.dk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *